boekberichten

Zoon van Hugo Claus vindt uitgever voor zijn debuutroman

Thomas Claus, de 44-jarige zoon van de vorig jaar overleden schrijver Hugo Claus, zal binnenkort debuteren met zijn roman Lucas Somath, zo meldt het weekblad Knack. Na een aantal afwijzingen van andere uitgeverijen heeft het boek uiteindelijk een onderkomen gevonden bij Meulenhoff/Manteau waar het in november of uiterlijk in 2010 zou verschijnen. Lucas Somath draagt als ondertitel Komedie van het niets, de titel is een anagram van zijn eigen naam. Het boek gaat over ‘de dilemma’s die een schrijver tijdens het schrijfproces overvallen’ en is niet strikt autobiografisch van aard, al is de ‘afwezige vader’ een thema. Thomas Claus noemt zijn boek ‘een implosief maar tegelijk ook diep ironisch boek.’ Thomas is de zoon van Claus en diens eerste vrouw, actrice Elly Overzier.

Pessoa uitgeroepen tot ‘nationale schat’

In Portugal is het literaire erfgoed van Fernando Pessoa (1888-1935), alom beschouwd als de belangrijkste 20ste eeuwse Portugese dichter, geklasseerd tot ‘nationale schat’, zo heeft de Portugese regering aangekondigd. Persbureau AFP meldt dat die beslissing is genomen vanwege het ‘culturele en historische, linguïstische, documentaire en sociale belang’ van het oeuvre van Pessoa. De procedure om het immense oeuvre en de papieren van Pessoa uit te roepen tot nationaal erfgoed, werd ingezet in oktober 2008 door de Portugese nationale bibliotheek. Dit nadat beroering ontstond over verkoop van manuscripten, zoals in 2008, toen de erven-Pessoa zijn briefwisseling met de Britse schrijver Aleister Crowley wilde verkopen. Ook de burgemeester van Lissabon poogde tevergeefs een veiling van een aantal Pessoa-documenten te verhinderen.

‘Cosmopolis’ van Don DeLillo als film

De Canadese regisseur David Cronenberg (66) gaat een filmversie maken van Cosmopolis, de roman uit 2003 van Don DeLillo, zo heeft het Amerikaanse filmblad Variety gemeld. De opnames van de film zouden in 2010 beginnen in Toronto en New York. In Cosmopolis vertelt DeLillo de belevenissen van de 28-jarige Eric Packer. Packer, een steenrijke manager, die zijn dagen in New York vult met uitstapjes naar de kapper, het ontwijken van verkeersfiles en het bezoeken van een begrafenis van een rapper. Ook van DeLillo’s boeken Libra en Underworld werden de filmrechten verkocht, maar het kwam nog niet daadwerkelijk tot een film.

Biograaf ontdekt 300 brieven Roald Dahl

De Britse biograaf Donald Sturrock moet zijn voor dit najaar aangekondigde biografie over Roald Dahl (1916-1990) uitstellen en grondig herzien. Sturrock heeft 300 voorheen onbekende brieven ontdekt van Dahl en Charles Marsh, zijn beste vriend, zo meldt The Telegraph. „De brieven overspannen meer dan 20 jaar. In de correspondentie heeft Dahl het over politiek, seks, het huwelijk en waarom hij begon te schrijven”, zo verklaarde Sturrock tegen de krant. „De brieven doen hem een stuk menselijker lijken. Door de vondst moet ik mijn biografie nu niet compleet herbeginnen, maar enkele betekenisvolle onderdelen zal ik toch wel moeten aanpassen.” Hoe Sturrock aan de brieven is gekomen, wilde hij niet vertellen. De biografie zal, na overleg met de uitgever, een jaar uitgesteld worden en is nu voorzien voor 2010.

M.m.v. Dirk Leyman

Zie voor meer boekberichten ook: papierenman.blogspot.com en nrcboeken.nl