Barredo in regen naar zege in San Sebastian

Renner Carlos Barredo, winnaar van de Clásica San Sebastian. Foto AFP Cycling team Quick Step's Spanish Carlos Barredo (C) puts on a txapela (the winner's beret) after winning the "Clasica de San Sebastian" race, on August 1, 2009, in San Sebastian, northern Spain. AFP PHOTO / RAFA RIVAS AFP

Wielrenner Carlos Barredo heeft zaterdag de 29ste editie van de Clásica San Sebastian gewonnen. De Spanjaard uit de ploeg Quickstep versloeg na 237 kilometer in de stromende regen zijn Tsjechische medevluchter Roman Kreuziger in de sprint. Het tweetal had een kleine voorsprong op het peloton, waarin veel toonaangevende renners een week na het slot van de Ronde van Frankrijk ontbraken.

De 28-jarige Barredo ontsnapte met zijn landgenoot Luis Leon Sanchez in de afdaling van de Arkala, de laatste berg van de Spaanse klassieker. Het drietal kreeg drie kilometer voor de finish gezelschap van Kreuziger, Kim Kirchen en Pierrick Fédrigo. Barredo reed uiteindelijk samen met Kreuziger naar de streep. De Spanjaard was duidelijk de betere sprinter van het tweetal. Zeven seconden later won de Fransman Mickaël Delage de sprint van het peloton.

Barredo is de opvolger van Alejandro Valverde, die niet aan de Ronde van Frankrijk mocht deelnemen. De Tour deed dit jaar ook Italië aan en daar mag Valverde niet fietsen. De winnaar van vorig jaar begon opnieuw als topfavoriet aan de Clásica San Sebastian. Hij werd zeventiende. Sebastian Langeveld, met een twaalfde positie de beste Nederlander, hield Valverde nog achter zich.

Tourwinnaar Alberto Contador en Lance Armstrong ontbraken in San Sebastian. Luxemburger Andy Schleck stapte al snel af in de stromende regen. Ook Jurgen Van den Broeck, de beste Belg tijdens de Ronde van Frankrijk, haalde de finish niet.

Raborenner Juan Manuel Garate brak een middenhandsbeentje. De winnaar van de Touretappe naar de Mont Ventoux kwam tijdens de gevaarlijke afdaling van de Jaizkibel net als ploeggenoot Oscar Freire ten val. De rechterhand van Garate is in het ziekenhuis van San Sebastian in het gips gezet. Een woordvoerder van Rabobank spreekt over een „schone breuk” en verwacht dat de Spanjaard op 29 augustus in Assen voor de Vuelta start. Freire raakte tijdens de val niet geblesseerd.

Marianne Vos schreef gisteren de wereldbekerwedstrijd in het Zweedse Vargarda op haar naam. De wielrenster uit de DSB-ploeg versloeg na 132 kilometer Kirsten Wild en de ‘thuisrijdsters’ Emma Johansson en Monika Holler in de sprint. Wild kwam als tweede over de streep, voor Johansson. Andrea Bosman eindigde als vijfde. Johansson behield met 336 punten nog wel de leiding in de stand om de wereldbeker, maar Vos is haar door haar zege tot op drie punten genaderd. Wild bezet de derde plaats. (ANP)