Atlete Ruckstuhl wint, en mist WK in Berlijn

Karin Ruckstuhl heeft zich gisteren in Amsterdam verzekerd van de nationale titel bij het verspringen, maar zal de wereldkampioenschappen in Berlijn aan zich voorbij moeten laten gaan. Ruckstuhl won bij de NK atletiek met een afstand van 6,53 meter. De eis voor de WK in Berlijn was 6,62 meter.

Tot kort geleden ging de Atletiekunie ervan uit dat een sprong van 6,60 meter voor Ruckstuhl voldoende was om in Berlijn aan de start te kunnen komen. Pas voor een wedstrijd in Brasschaat kreeg de atlete te horen dat de B-limiet die de internationale atletiekfederatie IAAF aanhoudt voor kwalificatie op 6,62 meter lag. Gisteren had Ruckstuhl, die dit seizoen na allerlei blessureleed het verspringen de voorkeur gaf boven haar echte specialiteit de meerkamp, nog zes pogingen om een reis naar Duitsland af te dwingen. Dat lukte haar niet. „Ik ben erg teleurgesteld. Ik was ervan overtuigd dat het zou lukken”, zei Ruckstuhl.

Nederland is half augustus bij de WK in Berlijn op elf individuele disciplines vertegenwoordigd. Bij de mannen doet ook de estafetteploeg (4x100 meter) mee. De deadline om aan de WK-limieten te voldoen, liep gisteren tijdens de NK af. Vijftien atleten kwalificeerden zich. Kogelstootster en talent van het jaar Melissa Boekelman, polsstokhoogspringer Robbert-Jan Jansen en hinkstapspringer Fabian Florant voldeden aan de minder strenge B-limiet van de IAAF maar niet aan die van de Nederlandse atletiekunie KNAU. „De WK is echter geen toernooi om te leren”, zei technisch directeur van de KNAU Peter Verlooy .

De WK-ploeg had groter kunnen zijn als de Nederlandse atletiektop niet getroffen was door blessureleed. Atleten die zich al gekwalificeerd hadden, zoals Miranda Boonstra (3.000 meter steeple) en Robert Lathouwers (800 meter), kregen last van fysieke ongemakken. Meerkampster Jolanda Keizer, hordenloper Marcel van der Westen en kogelstoter Rutger Smith hoefden alleen vormbehoud te tonen, maar sloten hun seizoen door blessures eerder af. Hilda Kibet voldeed op de 10.000 meter aan de kwalificatie-eis maar verkoos de marathon van Amsterdam boven de WK.

Verlooy had op een grotere equipe gehoopt. „Het blessurespook is geen uniek Nederlands probleem. In Zweden ligt atletiek daardoor op zijn gat.” Met bescheiden ambities vertrekt de ploeg naar Berlijn. „We hebben eigenlijk geen medaillekandidaten. Bram Som doet het heel goed. Hij komt terug van een moeilijke periode. Een finaleplaats zou voor hem al fantastisch zijn. We mogen blij zijn met enkele finaleplaatsen.” (ANP)