Akkoord VS met Zwitsers over UBS

De Amerikaanse en Zwitserse overheden hebben een principeakkoord bereikt in de slepende affaire rond UBS. De Zwitserse bank weigerde de namen te overhandigen van 52.000 Amerikaanse rekeninghouders die bij UBS onder het bankgeheim bankierden. De Amerikaanse belastingdienst verdenkt de rekeninghouders van belastingontduiking.

Het akkoord zal deze week verder uitgewerkt worden. Waarschijnlijk zal UBS niet alle namen moeten prijsgeven, maar wel die van de grootste rekeninghouders. Dat stelde een Amerikaanse overheidsfunctionaris tegenover persbureau Reuters. Het is nog onduidelijk of UBS een boete moet betalen.

De kwestie liep het afgelopen jaar hoog op in de Verenigde Staten. Na een onderzoek werd in februari van vorig jaar Raoul Weil aangeklaagd. Weil, een Zwitser, was het voormalige hoofd van de vermogensbeheerafdeling van UBS. Hij zou Amerikanen geholpen hebben met het ontduiken van belastingen ter waarde van 20 miljard dollar, stelde het Amerikaanse ministerie van Justitie.

In februari van dit jaar schikte UBS voor 780 miljoen dollar in een andere maar gerelateerde strafzaak die tegen de bank liep. De Zwitserse bank beloofde ook de identiteit van 250 Amerikaanse rekeninghouders te overhandigen, maar dit vonden de autoriteiten in de VS niet voldoende.

Afhankelijk van de details en hoeveel namen worden prijsgegeven kan het akkoord tussen Zwitserland en de Verenigde Staten een klap betekenen voor het bankgeheim. De internationale gemeenschap, waaronder ook Nederland, heeft het afgelopen jaar de druk opgevoerd op belastingparadijzen als Zwitserland, maar ook Singapore, Luxemburg en de Kanaaleilanden. Dit akkoord zou als voorbeeld kunnen dienen voor afspraken tussen Zwitserse banken en andere landen die op zoek zijn naar belastingontduikers.