Ach een wereldrecord. Dat zwemt iedereen

Een wereldrecord stelde in Rome niet zo veel voor.

Op veertig zwemnummers werd bij de WK slechts negen keer geen record verbeterd.

Toen de lichten gisteravond werden gedoofd in het Foro Italico, was de zwemwereld liefst 43 wereldrecords rijker. Daarmee overtroffen de WK langebaan in Rome zelfs de stoutste verwachtingen. Van de veertig nummers die op het programma stonden, leverden slechts negen afstanden géén wereldrecord op.

Daarmee werd zelfs de recordoogst van het olympische zwemtoernooi van München (1972), waar mede dankzij de Amerikaan Mark Spitz 29 wereldrecords sneuvelden, ruimschoots overtroffen. Op de WK langebaan waren nooit meer dan achttien wereldrecords gezwommen (Belgrado, 1973). Niet voor niets gingen de gesprekken in het bloedhete Rome afgelopen week vooral over snelle badpakken en niet over zwemmers.

Na al het geweld in Rome staan precies twee langebaanrecords overeind die nog dateren uit de ‘oude tijd’, voor de introductie van de prestatiebevorderende pakken in februari 2008. Alleen de langste nummers bij mannen en vrouwen, de 1.500 meter vrije slag, overleefden de slachting in het Stadio del Nuoto. De Australiër Grant Hackett (2001) en de Amerikaanse Kate Ziegler (2007) waren met hun historische records hun tijd ver vooruit.

Toepasselijk genoeg werd middenin een week waarin dagelijks vijf, zes wereldrecords naar de geschiedenis werden verwezen het definitieve einde van het pakkentijdperk aangekondigd door FINA-directeur Cornel Marculescu. „De nieuwe regels gaan op 1 januari 2010 in”, liet hij tot grote opluchting van de zwemwereld weten. Dat betekent zwempakken van textiel, zonder ritssluitingen, en niet meer onder de knie.

De kans bestaat dat de 175 wereldrecords die de afgelopen anderhalf jaar in het polyurethaantijdperk werden gezwommen in de toekomst een eigen plaats krijgen in de recordlijsten. Volgens de Nederlandse hoofdcoach Jacco Verhaeren, vorige week gekozen in de coachingscommissie van de FINA, zullen de records niet worden doorgestreept. „Want dat kan alleen als je iets illegaals hebt gedaan. Deze zwemmers hebben laten zien dat ze in dit materiaal de beste zwemmers van de wereld zijn. Daar valt niets op af te dingen.”

Wel bestaat de mogelijkheid dat naast de lijst van officiële wereldrecords vanaf 1 januari een nieuwe lijst wordt geopend met ‘beste wereldtijden’ vanaf 2010. Verhaeren: „Het zal in sommige gevallen jaren duren, maar langzaam zullen die wereldbesttijden weer naar de wereldrecords toegroeien. Maar jonge zwemmers die naar deze WK hebben zitten kijken, moeten wel een perspectief hebben. En het is belangrijk voor een sport dat je iets te vieren hebt. Maar het belangrijkste is dat die pakken eruit gaan en dat het straks weer over de zwemmers gaat.”

Ondanks alle commotie rond het materiaal bood het zwemtoernooi aan de oever van de Tiber meer dan alleen een dagelijkse modeshow van snelle pakken van glimmend polyurethaan. Op de kortste vrijeslagnummers bij de mannen, de 50 en 100 meter, stond in Rome een nieuwe keizer op die luistert naar de naam Cesar: de Braziliaan Cesar Cielo Filho was op beide nummers de Franse sprinters Alain Bernard, Frederick Bousquet en Amaury Leveaux de baas en pakte sensationeel de ‘dubbel’.

Ondanks een beperkt programma, een rustige voorbereiding en een aantal verloren records mag Michael Phelps met liefst vijf gouden medailles toch nog terugkijken op een geslaagd toernooi. Zaterdagavond achterhaalde hij in een geweldige finale zijn Servische rivaal Milorad Cavic op de laatste meters van de 100 vlinder in een geweldig wereldrecord: 49,82. Cavic, die vorig jaar in Peking eenhonderdste van een seconde tekort kwam om Phelps van zijn achtste gouden medaille af te houden, werd tweede (49,95).