Aanslag op homo's schokt stad Tel Aviv

De Israëlische homogemeenschap is in diepe rouw gedompeld na een schietpartij in een jongerencentrum in de stad Tel Aviv, waarbij zaterdagavond twee doden vielen. Het motief achter de aanslag is onduidelijk.

Een 26-jarige jongen en een 17-jarig meisje werden doodgeschoten door een onbekende man die het centrum Agudah binnendrong en om zich heen schoot met een vuurwapen. Er vielen volgens de politie dertien gewonden. Homo’s die zich een dag later verzamelden rondom het centrum, gaan ervan uit dat de aanslag direct op de gemeenschap is gericht. „Dit is een moord uit haat”, zegt de homoseksuele parlementariër Nitzan Horowitz van de linkse partij Meretz. „Er zijn krachten in de samenleving die de emancipatie van homo’s willen tegengaan. Dat moeten we vanaf nu onder ogen zien.”

Horowitz, een informele leider van de homobeweging, zegt geen twijfel te hebben over het homofobe karakter van de schietpartij. „Iemand drong binnen om zoveel mogelijk dood en verderf te zaaien. Dat doe je alleen als je van haat vervuld bent.”

Het Agudah-jeugdcentrum bevindt zich op de begane grond van een onopvallend complex. In het centrum worden avonden gehouden voor homoseksuele jongeren die worstelen met hun coming-out.

Tegen het afgezette complex zijn borden neergezet met de tekst ‘Dai!’ (Genoeg!). Een demonstratie in Tel Aviv werd gisteravond door vele honderden bijgewoond. Huilende jongeren bezochten gisteren de hele dag de plek.

De nacht na de moord gingen al honderden mensen de straat op in een spontane demonstratie. Ze droegen regenboogvlaggen en er werden leuzen geschreeuwd tegen Shas, de ultra-orthodoxe regeringspartij die tegen homoseksualiteit is. Bewijs dat de dader uit ultra-orthodoxe kringen komt, is er overigens niet. De dader is nog niet gevonden.

Homoseksualiteit is in Israël sinds de jaren tachtig legaal, al is het homohuwelijk niet mogelijk. De kuststad Tel Aviv geldt als zeer homovriendelijk, met een jaarlijkse gay-pride, talloze homobars en veel inwoners die openlijk uitkomen voor hun homoseksualiteit.

In orthodox-joodse kringen geldt homoseksualiteit als een zonde, maar die gemeenschap heeft in Tel Aviv weinig invloed. De gay-pride in Jeruzalem, die veel kleiner van opzet is, leidde al eerder tot rellen.