Twee 0900-nummers afgesloten na klachten

De toezichthouder op de telecomsector Opta (Onafhankelijke Post en Telecomcommunicatie Autoriteit) heeft twee 0900-nummers op verdenking van misbruik definitief uit de lucht gehaald. Het gaat om de nummers 0900-2221234 (Makelaarsfoon) en 0900-2221212 (Juristenfoon) van dezelfde exploitant. Opta heeft dit vrijdag bekendgemaakt.

Beide nummers kostten 80 cent per minuut met een maximum van 40 euro.

Via de website ConsuWijzer kreeg de telecomtoezichthouder verschillende klachten van consumenten die bij deze twee 0900-nummers langdurig in de wacht stonden en uiteindelijk niemand aan de lijn kregen.

Opta-medewerkers controleerden beide nummers afgelopen maart. De Makelaarsfoon werd pas na dertig minuten beantwoord, nadat een bandje om de paar minuten liet weten dat er nog één gesprek voor was. De verbinding met de Juristenfoon werd na vijftig minuten in de wacht staan verbroken. Op 19 maart besloot de Opta de nummers voorlopig uit de lucht te halen. De toezichthouder heeft de betaling aan deze nummers vanaf dat moment opgeschort en een onderzoek ingesteld.

Uit dit onderzoek bleek dat één persoon verantwoordelijk is voor de exploitatie en beantwoording van de oproepen naar beide telefoonnummers. Opta heeft niet bekend gemaakt wie er achter de sites zit. In de periode van 14 april 2008 tot en met 19 maart dit jaar bleven 5.112 oproepen naar de Juristenfoon en 8.763 oproepen naar de Makelaarsfoon onbeantwoord. Minimaal 222 bellers stonden meer dan tien minuten in de wacht zonder dat zij iemand te spreken kregen.

Het lijkt er overigens op dat de aanbieder van de Juristenfoon en de Makelaarsfoon zijn werkzaamheden elders heeft voorgezet.

Op internet zijn de websites van Juristenfoon.nl en Makelaarsfoon.nl niet meer bereikbaar, maar op die websites stond een ander telefoonnummer dan de nu door Opta afgesloten 0900-nummers vermeld. Ook dit 0161-nummer, voor beide 'foons' overigens exact hetzelfde nummer, kost volgens de site 80 cent per minuut. Gisteravond werd er op het nummer wel opgenomen, maar volgens de persoon die opnam waren „de mensen van de juristenfoon niet aanwezig”.