Straf en jeugd-tbs Venlose groep

De rechtbank in Roermond heeft gisteren vijf meerderjarige en vier minderjarige verdachten veroordeeld tot gevangenisstraffen en plaatsing in een inrichting voor jeugdigen (PIJ). De PIJ-maatregel wordt ook wel jeugd-tbs genoemd.

De 19-jarige Abdelouahid E.B. kreeg de zwaarste straf: vier jaar en zes maanden. De rechtbank acht bewezen dat hij in december vorig jaar een zeer gewelddadige overval heeft uitgevoerd op de oma van zijn vriendin. De oude vrouw werd in een wurggreep gehouden, kreeg een pistool tegen haar slaap, werd met de dood bedreigd en in een kast gegooid.

E.B. had van zijn vriendin gehoord dat er in het huis van haar grootouders veel geld lag. De man ontkent dat hij de overval heeft gepleegd. Hij gaf wel toe dat hij vrienden had getipt over het geld. Het Openbaar Ministerie (OM) had een straf van zes jaar geëist. Hij werd tevens verdacht van een roofoverval op een cafetaria en inbraken in twee sportkantines.

Zijn minderjarige mededader kreeg een straf van achttien maanden jeugddetentie en de PIJ-maatregel, conform de eis van het OM.

Een andere gewelddadige actie van de Venlose groep was de overval op een supermarkt in Venlo, in januari dit jaar. Daarbij werd de eigenaar neergestoken. De rechtbank achtte niet bewezen dat de twee minderjarige daders de opzet hadden om hem ernstig te verwonden. Een van de twee daders werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht maanden en jeugd-tbs. Het Openbaar Ministerie had om twintig maanden jeugddetentie en de PIJ-maatregel gevraagd. De zaak tegen de tweede minderjarige verdachte werd aangehouden. Hij moet eerst psychologisch worden onderzocht.

De veroordeelden maken deel uit van een groep van 26 jongeren en mannen die worden beschuldigd van roofovervallen en straatroven in Noord- en Midden-Limburg. Vijftien van hen zijn minderjarig. Justitie heeft ze opgedeeld in een Venlose en een Roermondse groep. De veroordeelden behoren tot de Venlose groep. In oktober moet de Roermondse groep voorkomen. (ANP)