Schumacher?

Michael Schumacher (40) keert na drie jaar terug in de Formule 1. Hij vervangt de geblesseerde Ferrari-coureur Felipe Massa over drie weken in de Grote Prijs van Europa in Valencia. Kan hij nog winnen?

Gijs van Lennep, oud-Formule 1-coureur: „Ik denk dat Schumacher fit genoeg is, hij was altijd de meest fitte coureur binnen de Formule 1. Ik hoop dat hij al een aantal rondjes rijdt op het privécircuit van Ferrari, zodat hij het gevoel weer krijgt. Dat hij het circuit van Valencia niet kent, zegt niets. Binnen vijf rondjes heeft hij dat onder de knie. Hij zal niet automatisch winnen, maar hij zal goed kunnen meekomen.”

Jos Verstappen, oud-Formule 1-coureur: „Hoe hij het gaat doen, hangt helemaal af van de kwaliteit van de auto. Ferrari zit er de laatste twee races weer wat beter bij maar ik vraag me af of de auto’s goed genoeg zijn om te winnen. Fysiek denk ik dat Schumacher sterk genoeg is. Hij heeft onlangs [bij een motorongeluk] nog zijn nek gebroken dus hij heeft sowieso hard moeten werken om weer een beetje fit te worden. Schumacher kennende zou hij er ook niet aan beginnen als hij niet helemaal fit was.”

Jeroen Bleekemolen, autocoureur: „Ik denk dat hij een kanshebber is in Valencia. Zijn leeftijd is geen probleem. Hij is niet puur afhankelijk van zijn lichamelijke prestaties, hij zit immers in een auto. Daarbij heeft hij al lang laten zien dat hij hard kan racen. Ik ben nu toevallig in Duitsland. Daar zijn de verwachtingen hooggespannen. Toen ik vanmorgen wakker werd en de televisie aandeed, was Schumacher op elke zender te zien.”

Erben Wennemars, schaatser en fan van Schumacher: „Zijn rentree wordt zeker een succes, ook al vliegt hij in de eerste bocht van de baan af. Het is namelijk goed voor de sport dat hij terugkomt. Ik ben een fan van de Formule 1, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik de sport het laatste jaar niet meer volg. Vooral omdat er allemaal randzaken bij gehaald worden, zoals budgetten. Die budgetten interesseren mij helemaal niet. Ik wil een gevecht zien tussen grote sporters. Toen Schumacher wegviel, had de Formule 1 geen held meer. Even leek Lewis Hamilton die rol op te pakken, maar hij kan het niet waarmaken. Daarom is het mooi dat een oude held terugkomt. Zijn rentree zal ook ongelooflijk veel publiciteit opleveren en dat kan de sport gebruiken. Net zoals het wielrennen de publiciteit van Armstrong kon gebruiken. Schumacher is net als Armstrong van ultieme klasse.”

Jan Lammers, oud-Formule 1-coureur: „Ik moet nog zien of hij terugkomt. Deze week werd ook bekend dat BMW uit de Formule 1 stapt. Maar daar praat niemand over, omdat iedereen het over de rentree van Schumacher heeft. Het zou dus een politieke zet kunnen zijn, daar zijn ze in de Formule 1 immers goed in. Daarbij denk ik dat Massa snel herstelt, want hij is een superfitte sportman. Ik vind het wel leuk als Schumacher daadwerkelijk meedoet. Hij stelt zich namelijk heel kwetsbaar op. Er valt voor hem niets te winnen en hij kan alleen maar verliezen.”

Tom Coronel, autocoureur: „Het kwam voor mij als een shock. Ik dacht: ‘Michael, wat doe je? Ik ben gewend dat je alles wint en dat gaat nu niet gebeuren.’ Ik dacht dat hij klaar was met het racen omdat hij zo vaak wereldkampioen was geworden en dat hij iets anders wilde doen. Zijn probleem is alleen dat hij niets anders kan, omdat heel zijn leven uit Formule 1 bestaat. Daardoor stond hij elke race met een chagrijnig gezicht langs het circuit. Nu kan hij weer meedoen. Hij is er wel een aantal jaar tussenuit geweest en zal niet zo scherp zijn als vroeger. Maar hij heeft zoveel ervaring en het circuit van Valencia heeft geen ‘harde’ bochten. Hij zal dus geen last van zijn nek krijgen. Het risico dat hij uitvalt, is daardoor klein. Ik denk dat hij blij mag zijn als hij in de topvijf eindigt. Wat een geweldige prestatie zou zijn, want Ferrari heeft dit seizoen nog geen race gewonnen, dus Michael rijdt niet in een topauto.”

Michael Bleekemolen, voormalig Formule 1-coureur: „Ik had het nooit verwacht, maar als ik hem was, was ik ook in die auto van Massa gestapt. Hij is natuurlijk in een gaatje gevallen. Voorheen stond hij meer op de foto dan de president van Amerika. Dat viel weg, terwijl hij het maar al te mooi vindt om in the picture te staan. Ik denk dat hij al zijn spieren snel weer op scherp heeft staan. Het is alleen een nadeel dat hij het circuit niet kent.”