Rijkelui geen rijke luizen

Op zoek naar de camera die alles kan NRC Handelsblad

Je koopt voor een miljoen een vrijstaande villa. Laat die tot de grond aan toe afbreken en bouwt daarna voor twee miljoen een nieuw onderkomen, inclusief inpandig zwembad. En dat zonder een cent te lenen. Dan ben je pas echt rijk. Maar wel drie miljoen euro armer.

Ben je dan iemand die zijn geld over de balk smijt? Een kapitaalvernietiger? Nee! Je brengt door die ene actie vele geldstromen op gang. Rijke lui die zo onze economie oppeppen, moeten we prijzen. Kijk maar.

Bij de aankoop ontvangt de verkoper een miljoen dat hij vrij kan besteden, tenzij er nog een hypotheekschuld resteert. De verkopende en aankopende makelaar, en de notaris verdienen hun provisie. En de gulzige overheid slokt 6 procent (60.000 euro!) overdrachtsbelasting op. En de sloper verdient er aan.

Daarna begint de wederopbouw die begint bij een architect. En vervolgens heel veel aannemers en installateurs met hun eigen specialisatie. De binnenhuisarchitect die niet mag ontbreken bij zo’n huis. De woninginrichters, tuinarchitecten, enzovoort. Reken maar op circa dertig uiteenlopende personen en bedrijven die hun steentje bijdragen aan het woongenot.

Geen wonder dat onze economie, behalve op de export, steunt op de woningbouw en alles wat daar aan vast zit. Spenderende rijken stinken dus niet, maar ruiken juist lekker. Naar rollende euro’s en werkgelegenheid. Stel je eens voor dat we deze big spenders het land uitjagen en ze elders gaan slopen en bouwen. Zonde.

Daarom moet de overheid er alles aan doen om de woningmarkt weer leven in te blazen. Laat ze beginnen met de afschaffing van die 6 procent overdrachtsbelasting. Immers: verandert een huis van een miljoen in de loop van de jaren bijvoorbeeld vijfmaal van eigenaar, dan incasseert de overheid 300.000 euro; vijfmaal 60.000. Dat remt de boel.

Kunnen ook kleine rijken die gewoon een huis kopen, zonder de boel daarna plat te gooien, de economie stimuleren? Ja, mits deze armelui onder meer rekening houden met deze tips.

1. Wie huurt, is géén lulletje

Even voor de goede orde: je kunt heel gelukkig leven in een huurhuis. Maar de lobby van mensen die belang hebben bij de koopmarkt, waar miljarden in omgaan, willen ons doen geloven dat huurders een minder slag mensen is. Dat is niet zo.

2. Bescherm eerst je persoonlijke economie

Wie bij een aankoop kiest voor de hoogste hypotheekschuld, bijvoorbeeld om de renteaftrek, kan weliswaar veel mensen aan het werk zetten, maar neemt ook een voorschot op de toekomst. Je moet immers steeds rente betalen en ooit een keer aflossen. En dat kan slecht uitkomen door scheiden, overlijden, ziekte, werkloosheid, minder inkomen, enzovoorts.

Neem daarom een annuïteitenhypotheek (maandelijks een beetje aflossen) met een verzekering bij overlijden en aarzel niet om je eigen geld in je huis te stoppen of om extra af te lossen. Bescherm dus eerst je persoonlijke economie en stimuleer pas daarna de landelijke.

3. Ga ervan uit dat de hypotheekrente blijft bestaan

Dankzij de renteaftrek veranderen miljoenen arme kopers in lui die een veer weg kunnen blazen. Politici die deze stimulans willen beperken, begrijpen niet hoe de woningmarkt werkt. Maar hun kiezers doen dat wel. Dus een partij die tornt aan de aftrek, graaft haar eigen graf.

4. Verbouwen verhoogt niet altijd de waarde van een huis

Bij huizen waarvan de prijzen de afgelopen jaren sterk stegen, lopen bouwvakkers en andere handige mannetjes nog steeds in en uit. Veel eigenaren benutten de overwaarde van hun huis om extra te lenen en daarvan hun huis te verfraaien om zo de waarde te verhogen.

Maar dat heeft alleen zin als die renovatie kwalitatief iets toevoegt. Die moet door een vakman goed uitgevoerd zijn. Zodat het lijkt alsof het nieuwe onderdeel er altijd was. Meer dan eens zie je knullige verbouwingen, huisvlijt van een klusser, die de waarde juist drukt. Dus: verbouw met beleid en kijk niet op een dubbeltje.