Raúl stelt congres partij Cuba weer uit

De regerende Cubaanse communistische partij (PCC) heeft een voor de tweede helft van dit jaar gepland, langverwacht partijcongres uitgesteld. Reden voor het uitstel, aldus president Raúl Castro, is dat „dit zeer waarschijnlijk – krachtens de wet van het leven – het laatste [congres] is dat wordt voorgezeten door de historische leiding van de Revolutie”. Dit schreef het partijorgaan Granma gisteren. Raúl verwijst hiermee naar zijn eigen hoge leeftijd (77) en die van andere partijleiders, onder wie zijn broer Fidel (81). Volgens de krant wil Castro zich ook concentreren op het economisch herstel.

Op het congres had vastgesteld moeten worden wie er zitting nemen in de belangrijke partijgremia: het Centraal Comité (113 leden), het secretariaat (12 leden) en het invloedrijke politbureau (21 leden). Ook zouden een eerste en tweede partijsecretaris ‘gekozen’ worden; nu zijn dat respectievelijk Fidel en Raúl. In een communistische staat zijn dit de hoogste te vergeven regeringsfuncties.

Volgens Granma heeft Raúl woensdag tegenover het Centraal Comité betoogd dat het congres niet „zomaar een evenement” mag zijn en dat meer voorbereidingstijd nodig is. Niet alleen wegens de gevoelige opvolgingkwesties, maar ook wegens de economische crisis waarin het eiland verkeert. Gisteren werd bekend dat de groei dit jaar bijna een procentpunt lager uitvalt dan aanvankelijk verwacht, op 1,7 procent.

Raúl kondigde in april 2008, wee maanden nadat hij Fidel definitief was opgevolgd als president, aan dat het congres in de tweede helft van 2009 gehouden zou worden. Eigenlijk had het Zesde Congres in 2002 gevierd moeten worden, maar toen werd het zonder opgaaf van reden uitgesteld. Het Vijfde Congres was in 1997. Wanneer het congres nu plaatsvindt, is onbekend. „Als we een echt congres willen houden dat zoekt naar oplossingen voor problemen en vooruitkijkt naar de toekomst, dan moet het zo zijn.” (AP)

Achtergronden, nieuws en analyses via nrc.nl/cuba