Ploeg steunt geschorste Astarloza

De internationale wielrenunie UCI heeft Mikel Astarloza voorlopig geschorst nadat hij bij een out-of-competitioncontrole op 26 juni is betrapt op het gebruik van het bloeddopingmiddel epo. De Spanjaard werd onlangs elfde in de Ronde van Frankrijk. Hij won één etappe in de Tour, de zestiende rit.

De UCI verklaarde donderdag door een laboratorium in Madrid op de hoogte te zijn gebracht van de positieve test van Astarloza. De renner is met onmiddellijke ingang geschorst. De Spaanse wielerfederatie moet bepalen of Astarloza het dopingreglement heeft overtreden en of al zijn uitslagen vanaf 26 juni moeten worden geschrapt. De renner heeft het recht om een contra-expertise uit te laten voeren.

Zijn ploeg Euskaltel-Euskadi sprak in een verklaring op de website van de ploeg steun uit aan Astarloza. „Bij interne controles hebben we nooit iets vreemds aangetroffen bij Mikel.” Astarloza heeft ontkend verboden middelen te hebben gebruikt. De ploeg zegt hem daarin te steunen tot het tegendeel is bewezen.

Astarloza won vorige week dinsdag de zestiende etappe in de Tour, een bergrit over 159 kilometer naar Bourg-Saint-Maurice. In het eindklassement had hij als elfde 14.44 minuten achterstand op Tourwinnaar Alberto Contador.

Voorgaande jaren werd de Tour regelmatig ontsierd door dopingzaken. In de afgelopen editie bleef het echter opvallend rustig omtrent dit heikele punt. (ANP)