Nog 19 gewonden ongeluk bus Spanje

Negentien Nederlanders die donderdagavond gewond raakten bij het busongeluk in Noord-Spanje liggen nog in het ziekenhuis. Onder hen zijn vijf kinderen. Elf personen zijn zwaargewond, onder wie er twee in zeer kritieke toestand verkeren. Dat meldden Spaanse autoriteiten gisteravond tegen persbureaus. Ook de 59-jarige Spaanse chauffeur is zwaargewond.

Van de zes mensen die donderdag om het leven kwamen zijn er vier licht verstandelijk gehandicapt, zegt Leo Duijvestijn van reisorganisator stichting Het Buitenhof uit Gouda. De stichting organiseert reizen voor mensen met een geestelijke handicap. De groep bestond uit zestien deelnemers en drie begeleiders. Negen deelnemers liggen gewond in een ziekenhuis. Drie deelnemers zijn weer terug in het hotel. Eén begeleider ligt gewond in een ziekenhuis. Volgens Duijvestijn liggen de gewonden verspreid over zes of zeven ziekenhuizen in de regio. Ze waren onderweg naar een hotel in Lloret de Mar na een dagexcursie in Barcelona.

Er is nog steeds weinig bekend over de oorzaak van het busongeluk. De plaatselijke politie doet onderzoek. Sommige passagiers zeggen dat de chauffeur te hard reed toen hij een krappe bocht wilde nemen. In totaal zaten 67 mensen in de bus. 36 mensen raakten gewond. De meeste passagiers in de bus hadden hun vakantie geboekt bij een van de merken van Sundio Group: Sunweb, Jiba en Evenements Reizen.

Gisteravond is in de Spaanse badplaats Santa Susanna een informatiebijeenkomst gehouden. Ook de Nederlandse ambassadeur in Spanje en de consul waren daarbij aanwezig.

Bij SOS International waren gisteravond tot circa half negen 680 telefoontjes binnengekomen van verontruste familieleden en kennissen die informeerden naar bekenden. SOS International heeft drie teams naar Spanje gestuurd met daarin artsen, verpleegkundigen en andere hulpverleners. Over de identiteit van de doden en gewonden is nog niets bekend. SOS International probeert de slachtoffers zo snel mogelijk te repatriëren. Een groep van twintig tot 25 passagiers van de verongelukte bus komt mogelijk vandaag aan in Nederland.

Leo Duijvestijn van stichting Het Buitenhof zegt dat de licht verstandelijk gehandicapte mensen worden opgevangen zodra ze zijn geland op de luchthaven Schiphol. „Het gaat om mensen met een normaal bevattingsvermogen die volkomen zelfstandig zijn. Ze krijgen wel hulp met bijvoorbeeld geldzaken.”