Moeder uitgewezen hacker bidt tot Obama

De moeder van een Britse computerhacker die dreigt uitgewezen te worden naar de Verenigde Staten, doet een beroep op president Barack Obama om haar zoon, die lijdt aan het syndroom van Asperger, alsnog voor uitwijzing te behoeden. Dat meldt de Britse publieke omroep BBC.

Gary McKinnon, nu 43, wist in 2001 en 2002 met de hulp van Hongaarse software 97 keer in te breken in computernetwerken van het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie. Hij was naar eigen zeggen op zoek naar geclassificeerde documenten over ufo’s, ongeïdentificeerde vliegende objecten. McKinnon wilde aantonen dat de Amerikaanse defensie en ruimtevaartorganisatie NASA bewijs voor het bestaan van ufo’s achterhouden.

McKinnon wordt door de Britse media omschreven als de grootste hacker van militaire computers uit de geschiedenis. Als gevolg van zijn acties in 2001 en 2002 werd het e-mailverkeer bij onder andere de Amerikaanse marine een maand lang ontregeld. De Amerikanen menen dat de acties van McKinnon voor 700.000 euro schade hebben berokkend, wat hij ontkent.

De Brit moest sinds 2002 verschillende keren voor de rechter komen, omdat de Amerikaanse overheid zijn uitlevering eist. Gisteren verloor hij daarover een laatste zaak bij een beroepshof, waardoor uitwijzing nu heel dichtbij komt. Of hij nog kans maakt op een extra beroepszaak bij het nieuwe Hooggerechtshof, dat in oktober van start gaat, is hoogst onduidelijk. Ook de mogelijkheid tot een proces in Groot-Brittannië werd eerder al afgewezen.

Zijn moeder, Janis Sharp, deed gisteren na de uitspraak een oproep aan Obama. „Ik bid alleen maar, alstublieft, luister naar ons, Obama.” Ze krijgt de steun van veertig Britse parlementsleden die uitwijzing eveneens disproportioneel vinden.

David Cameron, leider van de Britse Conservatieven, vraagt zich af of het uitwijzingsverdrag met de Verenigde Staten niet moet worden herzien.