Leider Honduras: geen terugkeer Zelaya

Interimpresident Roberto Micheletti van Honduras heeft gisteren aangekondigd dat er geen sprake kan zijn van een terugkeer van de afgezette president Manuel Zelaya, die op 28 juni na een beslissing van het Hooggerechtshof het land werd uitgezet. Daarmee lijkt na een week van dubieuze signalen geen compromis meer mogelijk.

De terugkeer van Zelaya is een eis van de Costa-Ricaanse president Oscar Arias, die namens de internationale gemeenschap een bemiddelingspoging onderneemt. Arias heeft ook voorgesteld om de nieuwe machthebbers amnestie te verlenen bij een terugkeer van Zelaya.

Volgens het nieuwe bewind werd Zelaya op last van het Hooggerechtshof het land uitgezet, omdat hij was blijven vasthouden aan zijn plan voor een omstreden volksraadpleging. Zelaya zegt slachtoffer te zijn van een coup en wil terugkeren als president. De internationale gemeenschap steunt hem in dat standpunt.

Het conflict werd gisteren verder op de spits gedreven door een Hondurese rechter, die een arrestatiebevel tegen Zelaya en drie andere ex-officials uitvaardigde. Ze worden beschuldigd van fraude en het vervalsen van publieke documenten.

Aanhangers van Zelaya demonstreerden gisteren vreedzaam in de hoofdstad voor zijn terugkeer, terwijl anderen een snelweg bezetten. Die actie werd hardhandig aangepakt door de politie. Een betoger raakte gewond en verschillende demonstranten werden gearresteerd. Donderdag vielen bij acties ook al 25 gewonden.

Zelaya, die zich bij de grens met Honduras in Nicaragua bevindt, gaat maandag naar Mexico voor een bezoek aan president Felipe Calderon. Mexico heeft de situatie in Honduras veroordeeld als „een staatsgreep tegen Zelaya”. Het wil dat de orde in het land zo snel mogelijk wordt hersteld.

De Europese Unie besliste gisteren om diplomatieke visa voor de nieuwe machthebbers mogelijk te blokkeren. De EU volgt hiermee het voorbeeld van de VS. Europa had donderdag al 65,5 miljoen euro aan ontwikkelingshulp voor Honduras bevroren. (AP, AFP)