Keeperscarrousel bij competitiestart

SC Heerenveen 0 Roda JC 0

Scheidsrechter: Liesveld. Toeschouwers: 25.500.

Brian Vandenbussche had niet meer verwacht het keepersshirt van SC Heerenveen nog eens te hoeven aantrekken. Trainer Trond Sollied had eerder gezegd de Belg alleen nog in geval van „totale crisis” op te stellen. Maar door een blessure van zijn landgenoot Kenny Steppe stond Vandenbussche gisteravond toch in het doel, bij de seizoensopening van de eredivisie tegen Roda JC. Het povere gelijkspel in het Abe Lenstra Stadion leek hem na afloop niet te raken. „Ik ben blij dat ik de nul heb gehouden.”

Voor Vandenbussche (27), afgelopen seizoen nog de reservedoelman van de Belgische nationale ploeg, is deze week een merkwaardige situatie ontstaan bij Heerenveen. Steppe brak bij de training een middenhandsbeentje en is zes weken uitgeschakeld. Het leek erop dat het talent Diederik Bangma (19) tegen Roda JC zijn debuut zou maken in het eerste elftal van de KNVB-bekerwinnaar, maar Sollied koos toch voor de doelman die hij overbodig acht. De Noor heeft de clubleiding al laten weten een nieuwe, ervaren doelman aan de spelersgroep te willen toevoegen.

„Ik weet niet precies wat nu de bedoeling is”, zei Vandenbussche. „Maandag wil ik met iedereen praten, van de trainer tot en met de directeur. Ik heb een contract bij Heerenveen en wil bij de club blijven als ik kan spelen. En volgens mij zitten ze hier in keepersnood. Dat is wel een dubbel gevoel, want ik vind het zuur en ongelukkig wat Kenny is overkomen.”

Het was niet voor het eerst deze week dat een doelman de aandacht trok. Sander Boschker (38) van FC Twente veroorzaakte woensdag een strafschop en kreeg de rode kaart in het voorrondeduel van de Champions League tegen Sporting Portugal. Zijn zeventien jaar jongere vervanger Nikolaj Michailov keerde de penalty en hielp de club uit Enschede aan een gelijkspel. Op dezelfde dag werd bekend dat bondscoach Bert van Marwijk de clubloze Henk Timmer (37) niet in de voorselectie van het Nederlands elftal heeft opgenomen. Wel werden, naast Maarten Stekelenburg, de twintigers Michel Vorm en Piet Velthuizen geselecteerd.

Timmer moest na vorig seizoen vertrekken bij Feyenoord, maar de club uit Rotterdam heeft heeft opvallend genoeg geen nieuwe doelman aangetrokken voor het begin van de competitie. Trainer Mario Been gaf de al aanwezige keepers de kans zich in de voorbereiding te bewijzen. Winnaar van die concurrentiestrijd is de pas 19-jarige Braziliaan Darley, die morgen tegen NEC zal spelen in plaats van routinier Rob van Dijk (40). Ook bij Ajax wachtte de nieuwe trainer tot deze week met het kiezen van de eerste doelman. Martin Jol wilde nog niet zeggen of Stekelenburg of Kenneth Vermeer morgen keept tegen FC Groningen, maar kiest waarschijnlijk voor de eerste.

Trainer Fred Rutten van PSV stelde donderdag in het voorrondeduel voor de Europa League tegen het Bulgaarse Cherno More Varna eerste doelman Andreas Isaksson op. Maar helemaal vanzelfsprekend was de keuze voor de onopvallende Zweedse international niet. De Telegraaf berichtte dat enkele PSV’ers bij een onderlinge weddenschap in de kleedkamer hadden ingezet op een basisplaats voor het Braziliaanse talent Cassio Ramos, die vorig seizoen op huurbasis voor Sparta speelde.

Vandenbussche, wiens naam werd gescandeerd door de fanatieke fans op de noordtribune, kreeg gisteren vooral in de eerste helft weinig kans zich te onderscheiden. Roda JC kwam nog het dichtst in de buurt dankzij geklungel van Heerenveen-verdediger Daryl Janmaat, die de bal in de openingsfase enkele keren naar een geel shirt speelde. Heerenveen zelf speelde in een te laag tempo om het de vorig seizoen bijna gedegradeerde gasten moeilijk te maken. Beste kans was nota bene voor Janmaat, maar zijn zachte inzet werd op de doellijn gekeerd door een Roda JC-verdediger.

Heerenveen begon agressiever aan de tweede helft en kreeg meteen twee goede mogelijkheden. Roy Beerens gleed de bal naast het doel na een voorzet van aankoop Michal Papadopulos en Roda JC-verdediger Marcel de Jong voorkwam op de doellijn een zekere treffer van Gerald Sibon. In het vervolg van de wedstrijd kregen beide ploegen aardige mogelijkheden op de overwinning, maar Castro en Vandenbussche kwamen niet meer in problemen.