Geen cao-loon bij Mandemakers

Het personeel van Brugman Keukens heeft al sinds januari van dit jaar niet de 3 procent loonsverhoging gekregen die in de cao Wonen is afgesproken. Alleen „enkele topverkopers” van de keukenketen hebben de opslag wel gehad of toegezegd gekregen, zegt vakbondsbestuurder Niels Suijker van FNV Bondgenoten. „De meerderheid van het personeel krijgt al zeven maanden niet waar zij recht op heeft.”

Brugman Keukens & Badkamers, waar zo’n 350 mensen werken, is onderdeel van De Mandemakers Groep (DMG) in Waalwijk. De vakbonden CNV Dienstenbond en FNV Bondgenoten zijn sinds maart in gesprek met het bedrijf om de situatie op te lossen. Maar DMG heeft „alleen maar tijd gerekt”, aldus Suijker.

FNV en CNV stuurden gisteren een sommatie aan DMG. „De maat is nu vol”, zegt Suijker, „Als ze niet binnen een week reageren, spannen wij een kort geding aan. De loonsverhoging dient met terugwerkende kracht te worden uitbetaald.”

Volgens Suijker heeft DMG de loonsverhoging ten onrechte prestatieafhankelijk gemaakt. „Dat is onbehoorlijk, want een cao geldt voor iedereen. Die kun je niet eenzijdig aanpassen.”

De keukenbranche heeft te maken met een flinke vraaguitval door de economische crisis. In de gesprekken met de bonden gaf DMG volgens Suijker aan dat de bedrijfseconomische omstandigheden er niet naar zijn om loonsverhogingen door te voeren. Maar Suijker hecht daar weinig waarde aan: „DMG heeft een maand geleden nog miljoenen neergeteld voor meubelbedrijf Morres, dus liquiditeit kan geen probleem zijn.”

Bij andere formules van DMG, als Piet Klerkx, Keukenconcurrent en Sanders Meubelstad, spelen de problemen niet.

De directie van DMG was vrijdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.