De vrijwilliger

Ab Verweel bij de koers. 15/7/2009 Foto Freddy Rikken Ab Verweel Schidam Wielervereniging De Coureur Rikken, Freddy

Behind every great man stands a great woman. Deze regel uit een liedje wordt aangehaald in het clubblad van de Renners Combinatie Midden Delfland De Coureur en betreft de ereleden Els en Ab Verweel. Beiden zijn alom aanwezige supervrijwilligers die zich sedert dertig jaar en met tomeloze inzet storten op elk voorkomend karwei en opdoemend probleem. Els beheert de kantine: kas, in-koop, onderhoud en barbezetting. Voormalige zeeman Ab was jeugdtrainer waarvoor hij met zes kinderen, op het dak vijf fietsen en de zesde in de kofferbak, door het land richting wedstrijden koerste. Was bestuurslid. Organiseerde twintigmaal de Bevrijdingsronde van Vlaardingen, de Ronde van Maassluis en die van Schiedam. Bouwde parcoursen en zorgde voor de geluidsinstallatie. Ver-zorgt nu de rugnummers en bewaakt als een leeuw de kleine kas van de Knakenkoers, de helft van de inleg wordt aan de winnaar uitgekeerd. RCMD De Coureur bezit een fraaie eigen wielerbaan en daarop en rondom zijn Els en Ab en zijn onafscheidelijke roze damesfiets bijna dagelijks te bewonderen. Beiden zijn blij met wat ze voor de club kunnen betekenen, ofschoon ze wel eens een brede rug moeten opzetten, wanneer er weer eens gezeurd wordt. En of dit alles nog niet voldoende is: Ab is ook nog eens ijsmeester van de natuurijsbaan De Likkebaard te Maassluis, organisator van bedrijfsvoetbaltoernooien en vrijwilliger bij De Gehoorzame Huishond, afdeling Vlaardingen.

Aflevering dertien in een serie over vrijwilligers in de sport.