Bookazine voor hobbykoks

Rosé zoals wij 'm willen Panders, Wendy

Kookboeken verkopen. Kooktijdschriften doen het ook niet onaardig. Eén en één is twee, dacht Tony Le Duc en begon vorig jaar met een reeks bookazines genaamd Kookze! Le Duc is foodfotograaf – misschien wel de bekendste van België – en uitgever van een serie internationaal succesvolle kookboeken. Zijn trilogie De Basis, Het Product en Het Gerecht, drie prachtig vormgegeven kookbijbeltjes die hij maakte samen met kok/schrijver Filip Verheyden, is in vijf talen vertaald en wordt tot in Zuid-Afrika verkocht.

„Kookze! heb ik niet helemaal zelf bedacht”, vertelt Le Duc aan de telefoon. „Ik heb me laten inspireren door Gourmet. Dat was een bookazine avant la lettre eigenlijk.” Gourmet, das Internationale Magazin für Essen und Wein, werd uitgegeven door de Duitse fotograaf Johann Willsberger en was in de jaren tachtig razend populair. De 101 titels zijn inmiddels collector’s items. Het verbaast Le Duc dat niemand vóór hem het concept oppikte. Periodieke verschijning, een harde kaft en een mix van kwaliteitsfotografie, -receptuur en -journalistiek. „Er is duidelijk behoefte aan een onafhankelijk culinair platform.”

Kookze! verschijnt drie keer per jaar. Net als Gourmet destijds draagt elk exemplaar een thema. Voor het eerste boekje was dat Snel. Daarna volgden Chic en Vreemd, en onlangs rolde Fris van de pers. Wanneer je met je vingers over de titel op de heldergroene cover wrijft, gaan ze subtiel naar limoen geuren. Alleen al dit soort vormgevingsgrapjes – Chic had een cover van donkerbruin velours met gouden opdruk – maakt ook deze nieuwe reeks culinaire bookazines het verzamelen waard.

Hoewel thematisch volgen de titels inhoudelijk een vast patroon. De kern wordt gevormd door een journalistiek katern. In de fotografie keert telkens een portrettenreeks en een kunstgalerij terug. En iedere titel bevat een flink aantal recepten, door de meester zelf in beeld gebracht. Maakbare recepten. Want anders dan Willsberger richt Le Duc zich op de hobbykok. „Die wil minstens zoveel weten als een chef-kok.”

Dat het concept aanslaat bij de doelgroep wordt meteen duidelijk wanneer je de filmpjes op www.kookze.be bekijkt. Iedereen met heimelijke Herman den Blijker-achtige ambities kan zich er aanmelden om in eigen keuken, voor Le Ducs camera, een van de gerechten uit Kookze! te bereiden. Wie wil, mag alvast oefenen op onderstaande escabèche van rode mul uit Fris.

De burgemeester van Boechout ging u voor. Babbelend als een volleerde televisiekok laat hij zien hoe de ‘geplette aardappel met Zeebrugse garnalen’ uit Chic moet worden gemaakt. „Et voila, ons gerechtje is klaar.”

Janneke Vreugdenhil heeft een kookrubriek op nrc.tv