Baas Landsbanki failliet verklaard

De voormalige topman van de IJslandse bank Landsbanki, Björgolfur Gudmundsson, is gisteren failliet verklaard. Zijn persoonlijke schulden bedragen 96 miljard IJslandse kroon, 532 miljoen euro volgens de huidige (lage) koers van de IJslandse munt. Gudmundsson was de grootste aandeelhouder van Landsbanki dat vorig jaar oktober failliet ging, wat hem 81 miljard kroon kostte.

Landsbanki was in Nederland en Engeland actief met de internetspaarbank Icesave, waar spaarders 1,3 miljard euro (Nederland) en 2,3 miljard pond (Engeland) hadden gedeponeerd. Gudmundssons bankroet is verreweg het grootste in de geschiedenis van IJsland. Ter vergelijking: de IJslandse staat ontvangt jaarlijks zo’n 400 miljard kroon aan inkomstenbelasting. Door het failliet van Landsbanki dat evenals twee andere grote IJslandse banken door de staat werd overgenomen, daalden ook de inkomsten van de staat dramatisch: het tekort op de begroting van de rijksuitgaven bedraagt dit jaar 46 procent.

Het IJslandse parlement beraadt zich volgende week opnieuw over het Icesave-akkoord dat de IJslandse regering begin juli met Londen en Den Haag sloot en dat voorziet in leningen voor een totaal van 640 miljard kroon opdat IJsland de EU-garantie van ruim 20.000 euro per spaarder kan terugbetalen. De Engelse en Nederlandse regering hebben deze garantie als voorschot uitbetaald.

In het IJslandse parlement bestaat veel weerstand tegen het Icesave-akkoord wegens de zware financiële last. De leningen komen overeen met ruim 40 procent van het nationaal inkomen. Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) dat IJsland vorig jaar te hulp schoot, stelde eerder deze week een besluit over een lening van 155 miljoen dollar uit tot later deze maand, tot duidelijk is of IJsland het Icesave-akkoord accepteert.