Avonturierster Deluxe

Avonturierster Deluxe. Mylou Oord Oord, Mylou

In augustus is het de zomerse bries die je eropuit doet trekken. Naar het terras om de hoek, of nog verder. De straat uit, de stad uit. Over de landsgrenzen misschien wel, waar uitgekeken kan worden over wijde vlaktes, waardoor je zin krijgt wild in het rond te huppelen.

Maar daar kan het weer onvoorspelbaar zijn en de klim stijl. En dus moet je kleding dragen die allereerst praktisch is. Geen straf. Fabrikanten gespecialiseerd in kleren voor buitenactiviteiten produceren functionele items waar modeontwerpers van kunnen leren. Zeker nu ons klimaat steeds wisselvalliger wordt zijn juist deze kledingstukken actueel.

Op de foto draag ik gevoerde bergschoenen en een wit ‘hangpak’ voor zeilers. In deze kleding waan ik me een Avonturierster Deluxe. Mijn billen zijn opgevuld met batten pads waarmee de watersporter zijn boot vlak kan houden. Met een winddicht jasje en een waterdichte rugzak blijf ik de weergoden de baas. De rugzak scharniert op een draaibare schijf, waardoor hij ook in de meest penibele situaties recht blijft hangen. Handig, want in een tropisch en onbevolkt gebied zou je er toch niet graag achter willen komen dat je muskietennetje of EHBO-kit inclusief scalpel en vijfdelige injectienaaldenset uit je tas is gevallen.

Mijn zwarte truitje heeft als bijzondere eigenschap dat het geen vieze luchtjes verspreidt. Het is gemaakt van Merino-wol, een veelgebruikt materiaal in de branche voor buitensporten. Het absorbeert geur, ademt bij warme temperaturen en het werkt thermisch bij kou.

Op de website van de fabrikant ontdek ik via de toepasselijke ‘Baacode’ dat de wol komt van een schaap op Stonehenge Range in Nieuw Zeeland. Op de foto zie ik baas Jim staan op een gigantische vlakte. Hij heeft een goed leven, vertelt hij: ‘Er is hier frisse lucht en de natuur is prachtig.’ Meer heeft een mens niet nodig.