Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Advocaat ontraadt cliënt tbs

Hilversum, 1 aug. - Advocaten raden hun cliënten af mee te werken aan psychiatrisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum. Volgens de advocaten is bij tbs-instellingen sprake van personeelstekorten, willekeur bij beoordelingen, lange wachtlijsten voor behandelingen en is vooral niet duidelijk wanneer iemand is uitbehandeld. Dat bleek uit een gisteren gepresenteerd onderzoek van NCRV Netwerk. Eerder deze week had het Openbaar Ministerie (OM) kritiek op de houding van de advocaten. Het OM vindt dat advocaten met een negatief advies het tbs-systeem ondermijnen, met als resultaat dat het aantal verdachten dat medewerking aan psychiatrisch onderzoek weigert, toeneemt. Bij tbs is de kans dat een verdachte eerder op vrije voeten komt volgens het OM door de behandeling groter dan bij alleen gevangenisstraf.