Zweedse website moet bezoek uit Nederland blokkeren

De Zweedse site The Pirate Bay moet van de rechter in Amsterdam voortaan internetters uit Nederland weren. Er zijn te veel links naar illegale muziek en films via de site te vinden.

Als het goed is, is het binnen een paar dagen niet meer mogelijk de website The Pirate Bay vanuit Nederland te bezoeken. Voor veel internetters is deze website een vertrouwd adres om gekopieerde films en muziek te downloaden. De rechter bepaalde gisteren dat de Zweedse website Nederlands bezoek moet filteren en weren van zijn servers.

Het vonnis volgt op een klacht van Stichting Brein, die de rechten van de Nederlandse entertainmentindustrie beschermt. Brein vindt dat The Pirate Bay inbreuk maakt op de auteursrechten door te linken naar illegale kopieën. Het is een zogeheten torrentsite, een database met links naar bestanden die gebruikers vervolgens onderling ruilen door middel van bittorrent-techniek. 85 procent van de inhoud zou illegale kopieën betreffen, was de aanklacht.

Het is volgens directeur Tim Kuik van Stichting Brein „een novum” dat via de rechter een buitenlandse site zelf de toegang vanuit Nederland moet blokkeren. Wel is The Pirate Bay vaker juridisch aangepakt. Eerder dit jaar werden de vier oprichters door een Zweedse rechter veroordeeld omdat ze inbreuk maken op de auteursrechten. De vier oprichters kregen een gezamenlijke boete van 2,7 miljoen euro en een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf. Daarop volgde een klacht van de internationale muziekindustrie, deze week gevolgd door een klacht van de filmindustrie, wegens inbreuk op de auteursrechten.

Ondanks deze juridische procedures bleef de website gewoon in de lucht. Stichting Brein besloot om zelf actie te ondernemen en daagde de oprichters van The Pirate Bay, onder meer via een boodschap op hun Facebook- en Twitter-accounts omdat ze niet op een normaal huisadres te vinden zouden zijn. De rechter leek het aannemelijk dat de Zweden zo, of via de media, wisten dat ze gedaagd waren. De oprichters ontkennen dat en kwamen ook niet zelf naar de rechtszaak. Wel hebben ze laten weten dat ze tegen het vonnis in hoger beroep willen gaan.

Volgens Tim Kuik geldt, ondanks zo’n hoger beroep, al een dwangsom van 30.000 euro per dag, voor elke dag dat de Zweedse website nog wel vanuit Nederland toegankelijk is. De boete kan oplopen tot maximaal 3 miljoen euro. De dwangsom geldt ook voor de mogelijke koper van The Pirate Bay: softwarebedrijf Global Gaming Factory X, dat de site voor 5,5 miljoen euro wil overnemen en er een legale site van wil maken.

Binnen tien dagen zou de blokkade van Nederlandse internetters effectief moeten zijn. „Als blijkt dat ze zich in Zweden niet goed aan de regels houden, dan kunnen we altijd nog verdere stappen ondernemen. Bijvoorbeeld door de internetserviceproviders te vragen of ze The Pirate Bay willen blokkeren”, zegt Kuik. Dat gaat een stap verder dan het huidige verbod, erkent de Brein-directeur. Tot nu toe filteren Nederlandse internetproviders alleen malafide websites die bijvoorbeeld met kinderporno te maken hebben.

Met deze uitspraak in de hand zegt Kuik concrete plannen te hebben om ook andere websites met links naar illegale content op een dergelijke manier te dwingen Nederlands internetverkeer te filteren. En, aldus Kuik, denken auteursrechtenorganisaties in andere Europese landen erover om The Pirate Bay via eenzelfde procedure te laten blokkeren.

The Pirate Bay vervult een belangrijke rol in de infrastructuur van andere torrentsites. Maar als de oprichters zich aan het besluit van de rechter houden en Nederlands internetverkeer gaan filteren, dan valt het verbod in de praktijk wel te omzeilen. Bijvoorbeeld doordat andere – niet verboden – torrentsites doorverwijzen naar links die op The Pirate Bay staan. En met een anoniem computeradres – een gratis dienst die voor iedereen beschikbaar is – is niet zichtbaar dat iemand vanaf een Nederlandse pc zit te speuren naar films en muziek.

Dat vergt echter wel wat moeite. Het gaat Stichting Brein erom de drempel voor illegaal downloaden zo hoog mogelijk te maken, zodat doorsnee internetters zich eerder wenden tot legale downloadwinkels. Voor muziek zijn die er al wel, maar het aanbod aan gebruiksvriendelijke legale film-downloads is in Nederland nog niet erg groot.

De entertainmentindustrie laat het in de ogen van de piraten, maar ook van onafhankelijke onderzoekers, nog afweten een aantrekkelijk alternatief voor de ruilnetwerken te presenteren. Daarentegen zeggen film- en muziekproducenten dat een legaal alternatief pas kans maakt als de illegale bronnen zijn ‘opgedroogd’.

    • Marc Hijink