Windhoos teistert Dalfsen

Even ten noorden van het Overijsselse Dalfsen heeft gisteravond een windhoos gewoed. Op een strook van vijftig meter breed en een kilometer lang zijn tientallen bomen ontworteld, waaronder enkele eiken van meer dan honderd jaar oud.

Van enkele woningen zijn platen en dakpannen gewaaid. Eén boom is terechtgekomen op een huis. Dat raakte zo zwaar beschadigd, dat het wellicht onbewoonbaar moet worden verklaard. Verder kwam een vrouw door de wind ten val, als gevolg waarvan zij naar het ziekenhuis moest worden gebracht. Zij is inmiddels weer thuis. „Los van de individuele gevallen, valt de schade over het algemeen mee”, zegt een woordvoerder van de gemeente.

De windhoos trok vervolgens in afgezwakte vorm naar Ommen en Hardenberg. De brandweer in Ommen heeft acht omgewaaide bomen moeten opruimen. Bij de gemeente Hardenberg werd één omgevallen boom gemeld.

Volgens het KNMI zijn windhozen een typisch verschijnsel voor deze tijd van het jaar. „Windhozen zijn altijd gekoppeld aan zwaar onweer”, zegt Harry Geurts van het KNMI. „Daarnaast moet de windsnelheid onderin de lucht verschillen van de snelheid bovenin de lucht.”