Weer naar huis

Weer naar huis Karachi. Familieleden nemen afscheid en gooien rozenblaadjes naar de bus. Het meisje staand achter de ramen van een oude bus keert samen met haar medepassagiers terug naar de Pakistaanse Swat-vallei. Het zijn vluchtelingen die vertrekken vanuit de Pakistaanse stad Karachi, en ze hebben nog een vermoeiende, twintig uur durende, reis voor de boeg. Toen de Pakistaanse overheid begin mei een offensief begon tegen de Talibaan in de Swat-vallei, sloeg de bevolking op de vlucht. Naar familie, naar vrienden, naar vluchtelingenkampen. Begin deze maand kondigde het leger aan dat de bijna twee miljoen vluchtelingen weer huiswaarts konden keren. Sultan Mahmoud, een Pakistaanse hulpverlener, schreef op de website van persbureau Reuters een artikel over de huidige situatie in de Swat. „Het lijkt wel of de regio tien jaar in de tijd is teruggeworpen. Winkelcentra zijn verlaten en voedsel is schaars. Doordat 90 procent van de bevolking afwezig was tijdens de gevechten zijn veel gewassen bedorven omdat ze niet op tijd konden worden geoogst. Huizen zijn beschadigd en scholen zijn met de grond gelijk gemaakt.” Een journalist van de Arabische nieuwszender Al-Jazeera vertelde dat de stroom vluchtelingen die naar huis keert, gestaag groeit. De steden in de vallei lopen langzaam weer vol. Op nrcnext.nl/links is het artikel van Sultan Mahmoud te lezen Foto Athar Hussain/Reuters Rose petals, thrown by family members, fall past an internally displaced girl who boarded a bus to return to the Swat Valley region from Karachi July 30, 2009. About 1,400 internally displaced persons (IDP), who fled a military offensive against the Taliban in Swat months earlier, departed on a 20-hour journey back to their villages from the southern seaport Karachi, Reuters witnesses said. REUTERS/Athar Hussain (PAKISTAN CONFLICT POLITICS SOCIETY) Reuters

Familieleden nemen afscheid en gooien rozenblaadjes naar de bus. Het meisje staand achter de ramen van een oude bus keert samen met haar medepassagiers terug naar de Pakistaanse Swat-vallei. Het zijn vluchtelingen die vertrekken vanuit de Pakistaanse stad Karachi, en ze hebben nog een vermoeiende, twintig uur durende, reis voor de boeg.

Toen de Pakistaanse overheid begin mei een offensief begon tegen de Talibaan in de Swat-vallei, sloeg de bevolking op de vlucht. Naar familie, naar vrienden, naar vluchtelingenkampen. Begin deze maand kondigde het leger aan dat de bijna twee miljoen vluchtelingen weer huiswaarts konden keren.

Sultan Mahmoud, een Pakistaanse hulpverlener, schreef op de website van persbureau Reuters een artikel over de huidige situatie in de Swat. „Het lijkt wel of de regio tien jaar in de tijd is teruggeworpen. Winkelcentra zijn verlaten en voedsel is schaars. Doordat 90 procent van de bevolking afwezig was tijdens de gevechten zijn veel gewassen bedorven omdat ze niet op tijd konden worden geoogst. Huizen zijn beschadigd en scholen zijn met de grond gelijk gemaakt.”

Een journalist van de Arabische nieuwszender Al-Jazeera vertelde dat de stroom vluchtelingen die naar huis keert, gestaag groeit. De steden in de vallei lopen langzaam weer vol.

Op nrcnext.nl/links is het artikel van Sultan Mahmoud te lezen