Wat moet een homo of bi nog op een boot?

Morgen is de jaarlijkse botenparade van de Gay Pride.

De optocht werkt averechts. Stereotypen helpen de homo-emancipatie juist niet.

Illustratie Ruben L. Oppenheimer Wat moet een homo of bi nog op een boot? Ik ben homo en vind de Gay Pride slecht voor de emancipatie Morgen is de jaarlijkse botenparade van de Gay Pride. De optocht werkt averechts. Stereotypen helpen de homo-emancipatie juist niet. Oppenheimer, Ruben L.

Morgen begint weer de jaarlijkse Gay Pride –hét festival voor homoseksuelen, die dan op bootjes door de Amsterdamse grachten varen. Homoseksualiteit mag in ons land! De Gay Pride doet er alles aan om dat buiten de schijn van onzichtbaarheid te houden.

De acceptatie van homoseksualiteit heeft de laatste paar decennia een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Tegenwoordig is het veel makkelijker om uit de kast te komen dan vroeger, en trouwen en kinderen krijgen is voor homo’s ook geen taboe meer. De Gay Pride geldt als het toefje op de taart van de homo-emancipatie, vinden de organisatoren. Het is het feest dat homoseksualiteit in geur en kleur weergeeft.

Hoewel ik hun enthousiasme begrijp, en hoewel ik als homoseksueel ook graag mezelf ben, daar ook zeker trots op ben, voel ik me toch aardig ongemakkelijk bij de Gay Pride. Ik denk juist dat de Gay Pride een negatieve invloed heeft op de homo-emancipatie.

Ik ondervind in Nederland weinig problemen met mijn homoseksualiteit. Ik ben er normaliter zeer open over en leef een heel zorgeloos leventje als homoseksueel student. Natuurlijk lees ik ook verhalen in de media over geweld en discriminatie tegenover homoseksuelen. Maar in alle redelijkheid denk ik dat het in Nederland wel meevalt, en dat wij best ver zijn gekomen met de homo-emancipatie. Wie een halve eeuw geleden nog voor onmens werd aangezien, wordt tegenwoordig vriendelijk begroet. Als je kijkt naar andere landen doet Nederland het helemaal niet zo slecht.

Welke functie heeft de Gay Pride dan nog, in een maatschappij waarin bijna iedereen persoonlijk homo’s kent en waarin daar door de meesten heel nuchter over wordt gedaan? De Gay Pride heeft een averechts effect, want met name de jongere homo van tegenwoordig is er juist trots op dat hij of zij méér is dan enkel zijn homoseksualiteit, en dat hij of zij in feite heel ‘normaal’ is.

Dit terwijl de Gay Pride een beeld schetst van het flamboyante, van extravagantie en vooral van apartheid. Want wat zoveel extra aandacht krijgt, gaat men juist níét normaal vinden. Wat weer leidt tot meer stereotypering en mogelijk tot meer discriminatie, en zelfs geweld, tegen homoseksuelen.

Gay Pride-aanhangers zeggen dan: ‘Nee, die Gay Pride is gewoon een gezellig feestje, zoiets als carnaval voor de hetero’s.’ Ik begrijp dat wel, maar waarom moeten alleen homo’s nu als specifieke groep een feest van deze grootte vieren? Wanneer alle minderheden zich zo gaan profileren en distantiëren, zou dit leiden tot een verlies aan eenheid binnen onze maatschappij.

Ik klink nu misschien heel bitter over mijn eigen geaardheid, maar dat ben ik juist niet. Ik vind dat de Gay Pride leidt tot de schijn dat homoseksuelen een slachtoffer zijn, en dat ze feestjes en steun nodig hebben om hun hoofd boven water te houden. Ik ben voor een sterkere houding en dat is de houding waarin ik mezelf ben, en waarin ik geen feestje nodig heb om mezelf te zijn. Ik geef mijn eigen leven vorm. Ik snap niet waarom niet meer homoseksuelen dezelfde mening delen en ook voor de volgende stap in emancipatie kiezen.

Sebastiaan van Niele (20) is student rechtsgeleerdheid in Amsterdam

    • Sebastiaan van Niele