Wat moet Chinees stel doen als het een tweeling krijgt?

Chinezen uit de stad Guangzhou mogen vanaf 1 juli behalve één kind ook nog maar één hond hebben. Diegenen met meerdere honden in hun bezit moesten kiezen welk dier ze wilden houden. Stefania Maltha uit Den Haag vraagt zich nu af wat er gebeurt als een stel in China een tweeling krijgt. „Moeten ze dan één kind afstaan of een halve abortus plegen?”

Nee, dat hoeven ze niet. Een Chinees stel dat een tweeling krijgt, mag beide kinderen gewoon houden. De benaming ‘eenkindpolitiek’, de regel die het Chinese stellen al 25 jaar verbiedt meer dan één kind te krijgen, is eigenlijk niet helemaal correct. „Een stel mag maar één keer zwanger worden. Hoeveel kinderen je dan krijgt, wordt bepaald door de natuur”, legt hoogleraar Axel Schneider uit. Hij is verbonden aan de sectie Modern China aan de Universiteit van Leiden. Maar er zijn uitzonderingen op de regel, zo mag je het na een miskraam nog een keer proberen.

Een meerling krijgen, is voor Chinese vrouwen een van de weinige manieren om legaal meerdere kinderen te hebben. In de grote steden nam daarom de vraag naar middelen die de vruchtbaarheid bevorderen toe, meldde de China Daily, de grootste Engelstalige krant in het land, een aantal jaar geleden. Die middelen verhogen de kans op een meerling. De medicijnen mogen niet zonder recept worden verkocht, maar in veel grote steden in China gebeurt het toch.

Hoogleraar Stefan Landsberger, eveneens verbonden aan de Universiteit van Leiden, vertelt dat de eenkindpolitiek niet uniform wordt uitgevoerd. „In sommige regio’s heft het bestuur een lage boete, of zien ze het helemaal door de vingers. Daar hebben mensen vaak twee kinderen.” En dan zijn er nog stellen die zorgen dat hun kind ergens anders wordt geregistreerd. Tussen 2001 en 2008 werden in Hongkong 78.000 baby’s geboren van families die op het vasteland wonen, schreef de China Daily vorige maand. Komt de overheid er toch achter dat een stel twee kinderen heeft, dan is de boete voor de meestal rijke families die ergens anders zijn bevallen, goed te betalen.

Stephanie van Strijen

    • Stephanie van Strijen