Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

Netwerk. Steeds minder criminelen wensen mee te werken aan een onderzoek naar hun psychische gesteldheid. Ter illustratie van hun kennelijke angst voor een uitzichtloze straf een reportage over de zaak Yusel B. Hij werd veroordeeld tot tien jaar detentie voor een serie gewapende overvallen en zou zich na drie jaar vrijwillig hebben gemeld voor een psychiatrisch onderzoek. Inmiddels zit hij al twaalf jaar in een kliniek. Dinsdag moet de rechter beslissen of zijn verblijf verlengd wordt. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Uitgebreid aandacht voor het ongeluk met een bus met Nederlandse vakantiegangers, gisteravond op een snelweg tussen Barcelona en Lloret de Mar. Zes Nederlanders kwamen daarbij om het leven. Ned.2, 22.15-22.40u.

praatprogramma

On Air. Live talkshow waarin gastheer Harm Edens praat met gasten. Vanavond zijn dat tv-presentator Nicolette van Dam, raadsvoorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart Ahmed Marcouch en priester Antoine Bodar.Ned.3, 19.30-20.20u.

informatief

Alles Käse – Der Parmesan. Documentairemaker Andres Jarach reist naar Italië om achter het geheim van de Parmezaanse kaas te komen. Merkwaardigerwijs komt hij terecht bij een grote familie Italiaanse Sikhs. De pater familias neemt hem mee naar zijn koeien, die zich in een weelderig landschap staan rond te eten in een wei die vol staat met bloeiende klaver. Heeft die plant iets te maken met de smaak van de beroemde kaas? Deze en andere vragen komen hier aan de orde.Arte, 19.00-19.45u.

Hubble’s final frontier. Op ongeveer 650 kilometer boven de aarde draait ruimtetelescoop Hubble zijn rondjes. Het apparaat heeft inmiddels zijn langste tijd gehad, maar heeft een grote rol gespeeld in het leveren van bewijs voor het bestaan van zwarte gaten. Toen het apparaat een keer op Jupiter werd gericht, registreerde de telescoop toevallig het vernietigende effect van de inslag van een komeet op die planeet.NGC, 22.00-23.00u.

sport

WK Zwemmen. Live verslag vanuit Rome met o.a. de finales van 100 meter vrije slag vrouwen, de 200 meter rugslag mannen en de 200 meter schoolslag vrouwen. Ned.2, 17.55-19.58u.

cultuur

Classic Goldie. Jungle- en drum and bass-pionier Goldie ging een nieuwe uitdaging aan: de BBC vroeg hem een compositie te schrijven voor het BBC Concert Orchestra. Programma volgt de artiest die altijd met elektronische samples werkte en nu geconfronteerd werd met de taak een partituur te schrijven voor de akoestische instrumenten van een symfonieorkest. Hij wordt daarbij geholpen door Ivor Setterfield en componiste Anna Meredith. Het resultaat, Sine Tempore, wordt zondag uitgevoerd in een Promsconcert dat vanaf 12 uur ’s ochtends op BBC Radio 3 te beluisteren is. Goldies werk wordt als eerste na de pauze uitgevoerd.BBC2, 22.00-23.00u.

Die Schönheit in uns: Jock Sturges. Fotograaf Sturges is gespecialiseerd in foto’s van naakte meisjes en jonge vrouwen. Zijn beelden gaan over schoonheid, kwetsbaarheid, niet over seksualiteit. Hij streeft ernaar zijn modellen in een natuurlijke toestand af te beelden. Dat zijn werk vooral in Amerika omstreden is vanwege de aantrekkingskracht die zijn foto’s van jonge meisjes op pedofielen zouden kunnen uitoefenen, laat zich raden. Filmmakers Daniela Krien en Christian Klinger ontmoetten Sturges in 2007 in Frankrijk en filmden hem in zijn studio. Ook werd er gesproken met zijn modellen, zijn vrienden, familie en met de fotograaf zelf.Arte, 23.30-0.20u.

radio

OBA live. Henk Krol, al dertig jaar hoofdredacteur van de Gay Krant, wordt geïnterviewd door Amanda Kluveld. Krol zegt zich zorgen te maken over wat hij ziet als de buiging van tolerant Nederland voor intolerante Marokkaanse jongens. Radio 5, 20.02-21.00u.

Zomerconcert: Delft Chamber Music Festival 2009. Openingsconcert van het kamermuziekfestival dat tot en met 9 augustus wordt gehouden. Vanavond muziek van Schubert (Allegro Lebensstürme in a D947), E. Schulhoff (Duo voor viool en cello) en Dvorák (Pianokwintet nr 2 in A opus 81). De uitvoerenden zijn LizaFerschtman, Dmitri Ferschtman, Elisabeth Leonskaja, Jennifer Pike en Lars Anders Tomter.Radio 4, 20.02-22.59u.