Virus treft pc's in rechtbanken

Het computersysteem van de gerechtelijke organisaties in Nederland is gisteren getroffen door een virus. De geïnfecteerde computers zijn geïsoleerd uit het netwerk en het virus is inmiddels verwijderd. Hoe het virus is binnengekomen, wordt nog onderzocht. Waarschijnlijk is het virus van binnenuit verspreid, bijvoorbeeld vanaf de usb-stick van een werknemer. De Raad voor de Rechtspraak, die alle gerechten vertegenwoordigt, zegt nog niet te weten om welk virus het gaat. Uit voorzorg was het gehele systeem van alle rechterlijke organisaties ‘in quarantaine’ geplaatst, inclusief het netwerk van de parketten van het Openbaar Ministerie. „Dat betekent dat werknemers niet op internet konden en geen e-mails konden sturen naar de buitenwereld”, zegt Annelies van Knippenberg van de Raad voor de Rechtspraak. Het virus heeft geen effect gehad op de rechtspraak. (NRC)