Verloren schatten van de Nederpop

cd pop Richard Neal: Song On The Shelf

cd pop

Richard Neal:Song On The Shelf ***

Bij de samenstelling van een tv-programma over vijftig jaar Nederpop stuitten de makers op een oud filmpje van een zekere Richard Neal die zijn prachtige lied Take me to the water vertolkte. Neal bleek in werkelijkheid Frans Bronzwaer, een Limburgse singer/songwriter die begin jaren zeventig drie bijzonder fraaie singles maakte in een Amerikaans georiënteerde folkrockstijl. De plaatjes flopten, maar Neal/Bronzwaer bleef muziek maken – en werd vorig jaar herontdekt.

Uit zijn imposante liedjesarchief stelde Bronzwaer een cd samen met nummers uit de jaren 1971-1981. Ze herinneren aan de zachtmoedige pop van The Eagles, Bread en Dan Fogelberg, met ijle zang en een lyrische, vloeiende gitaarstijl. Niet alle 22 zijn even memorabel, maar sterke songs als Special kind of man, de Elton John-achtige pianoballade Eleanor en vooral het trefzeker geproduceerde Take me to the water behoren tot de verloren schatten van de Nederlandse popmuziek. In een rechtvaardige wereld had Richard Neal toen al de erkenning gekregen die hij nu een klein beetje kan inhalen.

    • Jan Vollaard