Uitgezette Nederlanders uit Kenia vast in Brussel

Nederland heeft om uitlevering gevraagd van de vier mannen die gisteren op de luchthaven van Brussel zijn aangehouden, nadat ze Kenia waren uitgezet. Ze worden verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. De Belgische autoriteiten besluiten waarschijnlijk maandag of ze het uitleveringsverzoek inwilligen.

Dat heeft het Landelijk Parket in Rotterdam gisteren bekendgemaakt. De vier mannen van 21 jaar zouden via Kenia naar een jihadistisch trainingskamp in Somalië hebben willen reizen. Het gaat om drie Nederlanders en een Marokkaanse man met een Nederlandse verblijfsvergunning.

De Nationale Recherche heeft huiszoeking gedaan in twee woningen in Den Haag. Drie van de vier verdachten woonden op één adres. Een grote hoeveelheid documenten is in beslag genomen.

Een van de mannen, Driss D., is in 2005 ook al opgepakt, toen in Azerbajdzjan, omdat hij, met twee anderen, zou hebben willen deelnemen aan de jihad. Hij en zijn twee vrienden zijn destijds uitgezet naar Nederland. Ze werden niet vervolgd.

In een interview met NRC Handelsblad zei een medereiziger van Driss, Ramazan Keskin, toentertijd over deze reis dat ze in Azerbajdzjan vakantie hadden willen houden na enthousiaste verhalen van een kennis. Maar na een aantal dagen werden ze gearresteerd omdat enkele van hun visa verlopen waren.

De toen 18-jarige Keskin noemde zichzelf en zijn vrienden in het interview „naïeve vakantievierders”. Zijn vader en moeder zeiden te vrezen dat hij was geronseld voor de jihad.

Bij hun aanhouding in Kenia suggereerden de lokale autoriteiten eerder deze week dat de vier verdachten op weg waren naar een trainingskamp van de radicaal-islamitische opstandelingenbeweging Al-Shabaab, Arabisch voor ‘De Jeugd’.

Lees het interview over de reis naar Azerbajdzjan in 2005 op nrc.nl/binnenland