Uitdagend rafelrandje

Wilco speelt zaterdag om 19.00 uur op Lowlands Uitdagend rafelrandje Jan Vollaard cd rock Wilco:Wilco (the album)

cd rock

Wilco:Wilco (the album)

De voornaamste reden waarom zanger en gitarist Jeff Tweedy in 1994 het roer omgooide van zijn invloedrijke groep Uncle Tupelo, was dat hij letterlijk ziek werd van de starre countryfans die hem geen ruimte gaven bij het opzoeken van andere muzikale sferen. Vandaar de naamsverandering in Wilco. Vijftien jaar later heeft Wilco zich bewezen als een onmisbare aanwinst voor de Amerikaanse alternatieve rock, met name op de cd’s Yankee Hotel Foxtrot (2002) en A Ghost Is Born (2004). Op hun zevende album, aan de vooravond van Lowlands, presenteert Wilco zich als een hecht collectief dat het experiment vooral tussen de regels zoekt. Wilco (the album) begint met ‘Wilco’ (the song), een troostrijk lied over een denkbeeldig personage dat een begrijpende schouder biedt in harde tijden.

Zelfs in zijn mooiste liedjes heeft Wilco (the album) een uitdagend rafelrandje, in de ronkende scheurgitaar die ballade ‘One wing’ zijn spanwijdte geeft. Ook het duet ‘You and I’ met zangeres Feist heeft een verborgen angel, want tussen het zoete getokkel bekennen de geliefden dat ze maar beter niet alles van elkaar kunnen weten. Muzikale held van het album is gitarist Nels Cline die in elk liedje wel een prikkelende partij bijdraagt om de schoonheid van de melodieën te ondersteunen. De vanzelfsprekendheid waarmee het gebeurt, maakt Wilco tot een instantklassieker.

Jan Vollaard

Wilco speelt zaterdag om 19.00 uur op Lowlands

    • Jan Vollaard