Titels Red Sox besmet

Nu dus ook honkballer David Ortiz. Ortiz, alias Big Papi, de populaire slagman van de Boston Red Sox die een groot aandeel had in de landskampioenschappen van zijn club in 2004 en 2007, heeft volgens The New York Times in 2003 stimulerende middelen gebruikt.

Ortiz heeft toegegeven op een nog niet gepubliceerde lijst te staan van ruim honderd honkballende dopezondaars uit dat jaar. Hij is ‘verbaasd’ en heeft geen idee voor welk stimulerend middel hij in 2003 positief heeft getest. Eerder dit jaar werd bekend dat Alex Rodriguez van de New York Yankees, algemeen beschouwd als de beste honkballer van Amerika, op dezelfde lijst voorkomt.

Ortiz vormde samen met Manny Ramirez jarenlang het hart van de Boston Red Sox. Ramirez miste eerder dit jaar vijftig wedstrijden nadat hij positief had getest bij zijn nieuwe club, de Los Angeles Dodgers. Hij zou ook op de lijst uit 2003 voorkomen, maar wilde dat gisteren niet bevestigen. Ortiz en Ramirez waren bij de Red Sox niet alleen een gevreesd duo vanwege hun slagkracht. Rastaman Ramirez had dreadlocks tot op zijn schouders; Ortiz dankte zijn bijnaam Big Papi aan zijn forse postuur en artistieke baardgroei.

De vraag die honkbalminnend Amerika nu bezighoudt is of de titels van de Red Sox uit 2004 en 2007 besmet zijn. Voorlopig oordeel: ja, maar er zijn verzachtende omstandigheden. Ortiz en Ramirez zijn leden van de steroïdengeneratie, die over alle clubs in de major league was uitgewaaierd.

De bekentenis komt op een ongelukkig moment. Dit jaar was Ortiz maanden van slag, niet ongebruikelijk bij spelers die net weer dopevrij spelen. Het nieuws van gisteren had geen nadelige invloed op zijn spel. Hij sloeg een homerun in het thuisduel van de Red Sox tegen Oakland.

    • Menno de Galan