Theater & Dans - En Verder

De Parade

Reizend festival De Parade is aangekomen op de laatste en drukste halte: Amsterdam. Daar opent het festival vanavond met Absolutely Doomed van Tom de Ket, over twee dames die in de punktijd zijn blijven hangen. T/m 16 aug. Martin Luther Kingpark, Amsterdam. Inl www.deparade.nl.

Ballet voor Dikke Jongens

Kunnen alleen dunne mensen dansen? Welnee. Volgens Servé Hermans en Aus Greidanus jr. van NT Gent in elk geval niet. Op De Parade spelen zij Ballet voor Dikke Jongens, een hartverscheurende muzikale komedie over twee rondbuikige collega’s. Een van hen wil op een personeelsfeestje een dansstuk uitvoeren, om zo zijn geheime liefde te imponeren. Lichte kost, maar niet zonder gewicht. 10-16 aug. Martin Luther Kingpark, Amsterdam. Inl www.deparade.nl.

De Broekneus

De Broekneus van Oostpool, ook te zien op De Parade, is een scabreuze monoloog op rijm van John Buijsman over de heer Van der Neuk die treurt onder een beuk omdat zijn ‘gemacht’ tot niets in staat blijkt, ondanks inspanningen van een bejaarde prostituee en een bronstige pater. T/m 4 aug M.L. Kingpark, Amsterdam. Inl www.deparade.nl.

Bonnie & Clyde

Annechien Koerselman brengt op De Parade Bonnie & Clyde, een komedie over het Amerikaanse bankroversduo uit de jaren dertig. Koerselman speelt een slim spel met realiteit en fictie. Het publiek is jury in de rechtszaak tegen de criminele geliefden, maar wordt door de steeds veranderende lezing van hun daden voortdurend op het verkeerde been gezet. 6-11 aug. Martin Luther Kingpark, Amsterdam. Inl www.deparade.nl.

Sneeuwwitje van Oranje

In Sneeuwwitje van Oranje, te zien op De Parade, vermengt schrijver Niek Barendsen het sprookje van Sneeuwwitje met een successieoorlog tussen Beatrix en Máxima. In zeer korte scènes, volgepropt met sterke grappen, spelen de vier acteurs vele karikaturale dubbelrollen, zich razendsnel omkledend van kerstengel naar dwerg, naar prinses, en weer terug. De satire, licht als sneeuw, zwart als ebbenhout, bezorgt je een grijnzend uurtje. T/m 8 aug M. L. Kingpark, Amsterdam. Inl www.deparade.nl.

Mariinski Ballet

Het Mariinski Ballet (Kirov) uit Petersburg speelt zijn laatste voorstelling in het Amsterdamse Carré: Don Quichot, een komisch ballet uit 1902 van Alexander Gorksy, over de boekenwurm die zich een ridder waant, gebaseerd op het oorspronkelijke ballet van Marius Petipa, op muziek van Ludwig Minkus. Vanavond en morgen in Carré, Amsterdam. Inl. 0900-2525255 of www.theatercarre.nl.

Ciske de Rat

In de musicalversie van Ciske de Rat keert Danny de Munk terug in de rol die hem beroemd maakte. Als Cis de oorlogsheld zit hij op de Grebbenberg en blikt hij terug op zijn gewelddadige jeugd. De nieuwe liedjes van Henny Vrienten zijn even goed meezingbaar als de oude filmhit Ik voel me zo verdomd alleen. Regisseur Paul Eenens heeft alle elementen verbluffend mooi in balans gebracht. T/m 31 okt Circustheater Scheveningen. Inl 0900-3005000, www.ciskederat.nl

Jozef en zijn jas

Het Bijbelse verhaal over Jozef, die door zijn jaloerse broers als slaaf wordt verkocht en het tot onderfarao van Egypte schopt, werd de musical Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice. Licht en luchtig vertier met popsongs, rock en calypso. Freek Bartels is de nieuwe ster van de show. Tournee t/m 1 nov. Inl: 0900-3005000 of www.musicals.nl.