Sportvrouw met talent en bravoure van 'Pieter'

Ranomi Kromowidjojo is het grootste zwemtalent bij de Nederlandse vrouwen. Gisteren haalde de jonge Groningse voor het eerst een individuele WK-finale. „Ze is een koele kikker.”

Ranomi Kromowidjojo vorige maand bij de Open NK. Foto ProShots zwemmen open nederlandse kampioenschappen 13-06-2009 ranomi kromowidjojo heeft is tweede geworden bij de finale 100m vlinderslag en ze is niet blij Pro Shots

Weinig sportmensen worden vergeleken met Pieter van den Hoogenband, zeker niet door Jacco Verhaeren. Maar de hoofdcoach van de Nederlandse zwemploeg durft dat best aan met de pas achttienjarige Ranomi Kromowidjojo. „Haar bravoure is te vergelijken met dat van Pieter. En ook het talent. Ze is ook op jonge leeftijd al heel erg goed, al heeft ze nog niet veel getraind. Ze heeft alle bagage om een topper te worden.”

Kromowidjojo beleefde gisteravond in het Foro Italico in Rome haar doorbraak als individueel zwemster, door zich voor het eerst te plaatsen voor de finale van de 100 meter vrije slag, het meest prestigieuze nummer. Met een persoonlijk record van 53,31 schoof ze gisteren aan bij de wereldtop. Typerend genoeg wilde ze zelf niet horen van een doorbraak. „Die komt in de finale, hoop ik.”

Gisterochtend had de jonge zwemster de toon al gezet, toen ze in de series zelfs sneller dan wereldrecordhoudster Britta Steffen. Na afloop zei ze: „Ik denk dat Steffen de 100 meter zal winnen en dat Libby Trickett tweede wordt. Maar die bronzen medaille, die ligt wel heel erg open.” Dat ze in de halve finale later op de dag nog bij de beste acht moest zwemmen, daar stapte ze voor het gemak maar overheen.

„Heeft ze dat gezegd”, vroeg Verhaeren kort daarop verbaasd. „Dan zal ze de finale ook wel zal halen. Als zij het zegt, waarom niet? Ik vind dat wel mooi. Of ze het nu gaat redden of niet, het feit dat je zo’n uitspraak durft te doen, is goed.”

Hij herkent er de moed in van zijn vroegere topzwemmer, drievoudig olympisch kampioen Van den Hoogenband. Het feit dat Verhaeren dat in het openbaar durft te zeggen, zegt alles over het vertrouwen dat hij in zijn jonge pupil heeft.

Er is maar weinig dat Ranomi Kromowidjojo, geboren en getogen in het Groningse Sauwerd, afleidt op haar weg naar de top. Een kapot zwempak in de finale van de 4x100 meter vrije slag, afgelopen zondag, weerhield haar er niet van het Nederlandse kwartet, met een haperende Marleen Veldhuis, op sleeptouw te nemen in de gouden race naar alweer een nieuw wereldrecord. „Ze heeft hier al vier pakken kapot getrokken, maar ik heb nog geen spoor van bezorgdheid bij haar gezien”, zegt Verhaeren. Sterker nog: „Ze zwom extreem goed op die estafette.”

Zo liet Kromowidjojo zich de afgelopen maanden ook geen seconde gek maken door de ‘hype’ rond de hightechzwempakken, die de hele zwemwereld in rep en roer bracht en meer dan 160 wereldrecords opleverden. Kromowidjojo zwemt nog steeds in het oude pak, omdat dat het lekkerste zit. „Dat zegt wel iets over de manier waarop zij haar sport benadert”, zegt Verhaeren.

De hoofdcoach van de Nederlandse zwemploeg weet als geen ander dat dergelijke details het verschil kunnen maken tussen falen en slagen in de top. „Ranomi wil het gedonder niet met andere materialen, ook al is haar pak iets minder dan de andere. Ik vind dat wel mooi. Het zegt iets over haar karakter. Ze durft.”

Kromowidjojo, die in 2007 debuteerde bij de WK in Melbourne met een bronzen medaille op de estafette, is op achttienjarige leeftijd al in het bezit van een ‘grand slam’ aan estafettetitels, de wereldtitels op de 4x100 vrij op de WK langebaan, WK kortebaan, de EK langebaan en de Olympische Spelen.

Na ‘Peking’ stapte Kromowidjojo over van de Groningse zwemclub Trivia, waar ze werd opgeleid door Jeanet Mulder, naar het exclusieve groepje topzwemmers van Verhaeren in Eindhoven. Hij leerde haar kennen, hoe jong ook, als een topsporter in hart en nieren. „Je ziet het aan de manier waarop ze zich voorbereidt, aan de echte sportintelligentie. Ze traint hard wanneer het moet, ze pakt de rust wanneer het moet, ze pikt dingen snel op, maakt weinig fouten in de voorbereiding of in haar races. En ze is zelfbewust.”

Ondanks haar individuele doorbraak heeft niemand in het Nederlandse kamp de illusie dat ze het Steffen of Trickett vanavond echt lastig zal maken, maar Kromowidjojo heeft de tijd. „Ik denk wel dat ze al met de Spelen in Londen bezig is”, zegt Verhaeren. „Ze heeft ooit gezegd dat ze goud wil halen. Toen was ze twaalf, geloof ik. Maar ze is jong, ze heeft nog zo’n lange weg te gaan. Zolang ze deze progressie blijft maken hoeven we ons geen zorgen te maken.”

Wel zal de wereld veranderen nu Kromowidjojo alleen moet opkomen voor de start, en solo moet gaan presteren, buiten de relatieve anonimiteit van een estafetteploeg. Verhaeren schetst wat haar te wachten staat. „Je wereld wordt echt anders als iedereen denkt dat je gaat winnen, en jijzelf ook. Nu mag alles, straks moet ze. Maar tot nu toe heeft ze steeds laten zien dat ze onder druk eerder meer presteert dan minder. Het is een koele kikker, ik denk niet dat we ons zorgen hoeven te maken.”

    • Rob Schoof