Slooppremie VS bezwijkt onder succes

Is de subsidiepot voor de sloop van benzine slurpende auto’s nu wel of niet leeg? Daarover bestaat in de Verenigde Staten onduidelijkheid. Het betreft de regeling waarmee Amerikanen 3.500 tot 4.500 dollar (2.480 tot 3.190 euro) korting krijgen op een energiezuinige auto als ze hun oude de exemplaar inleveren. CARS, de naam van de regeling die staat voor Car Allowance Rebate System, ging op 1 juli in en moet autodealers steunen. Consumenten zouden tot 1 november van de regeling gebruik kunnen maken, tenzij het budget van 1 miljard dollar eerder op was.

En dat is nu het geval, berichtte het ministerie van Transport gisteravond. Volgens het ministerie hadden autodealers in vier weken tijd 250.000 ingeleverde auto’s aangemeld voor de regeling. Het ministerie waarschuwde daarom dealers dat ze geen nieuwe aanvragen meer in behandeling moesten nemen. Dealers liepen het risico dat ze auto’s zouden aanmelden voor de subsidie, terwijl het budget al lang op was.

Maar het Witte Huis weersprak gisteravond de bewering dat het geld op was. Een woordvoerder van president Obama stelde dat dealers en consumenten moesten vertrouwen dat alle aanvragen tot nu toe gehonoreerd zouden worden. Het Witte Huis is ook bezig met een plan om de subsidie te behouden.

De Amerikaanse automarkt is als gevolg van de economische crisis ingestort. Analisten verwachten dat er dit jaar op zijn best 10 miljoen auto’s in de VS worden verkocht. Voor de crisis lag dit getal rond de 15 à 16 miljoen. Als gevolg van de neergang moeten dealers de deuren sluiten. Door het faillissement van General Motors gaan 3.000 van de 6.000 GM-dealers dicht. Ook het, eveneens failliete, Chrysler heeft ruim 700 verkooppunten gesloten.