'Sancties VS Soedan averechts'

De Amerikaanse sancties tegen Soedan werken „averechts” en zouden op termijn moeten worden „afgewikkeld”. Er is onvoldoende bewijs dat de aanwezigheid rechtvaardigt van Soedan op de Amerikaanse lijst van staten die terrorisme sponsoren. Dat Soedan daar nu wel op staat, is „een politieke keuze”.

Dat heeft de Amerikaanse speciale gezant voor Soedan, Scott Gration, gisteren gezegd. Gration, een voormalige luchtmachtgeneraal met ruime Afrika-ervaring die in maart door president Obama werd benoemd, sprak tijdens een hoorzitting van de Senaat.

De uitlatingen van Gration illustreren de nieuwe wijze waarop de regering-Obama het regime in Soedan benadert. Grations opvattingen zijn strikt genomen niet nieuw, maar zijn publiekelijke optreden onderstreept de nieuwe toonzetting in Washington. De vorige regering van president George W. Bush hanteerde een scherpe toon tegenover Khartoum, onder andere door het diplomatiek en juridisch gevoelige begrip „genocide’ te hanteren met betrekking tot het conflict in de West-Soedanese provincie Darfur. Onder Obama kiest Washington voor een voorzichtige, stapsgewijze benadering.

Gration zei gisteren dat Khartoum behulpzaam is bij het tegenhouden van illegale wapensmokkel en het opsporen van kopstukken van Al-Qaeda. In het verleden bood Soedan onderdak aan onder andere Osama bin Laden. Het opheffen van sancties tegen Soedan zou onder andere het humanitaire werk in Soedan vergemakkelijken, betoogde hij.

Eerder dit jaar werden internationale hulporganisaties, ook uit de VS, Darfur uitgegooid nadat het Internationale Strafhof in Den Haag een arrestatiebevel had uitgevaardigd tegen president Omar al-Bashir, wegens genocide in Darfur. Amerikaanse organisaties zijn inmiddels, na stille diplomatie, weer welkom, onder gewijzigde namen. (Reuters, AP)