Referendum over corrigerende tik

Mag het nu wel of niet, een corrigerende tik? Een groep burgers in Nieuw-Zeeland heeft een referendum hierover afgedwongen. Ingeschreven kiezers kunnen tot 21 augustus per post ja of nee zeggen op de vraag: „Moet een klap (het gebruikte Engelse woord is smack) als onderdeel van een goede ouderlijke correctie een misdrijf zijn in Nieuw-Zeeland?”

Het referendum is een reactie op een twee jaar geleden aangenomen wet die was bedoeld om te voorkomen dat mensen die kinderen mishandelen, zich met succes kunnen verweren met een beroep op ouderlijke discipline.

Voorstanders van een nee zeggen dat ook wie alleen maar een lichte tik heeft uitgedeeld, ten onrechte kan worden verdacht en vervolgd. Volgens de regering vervolgt justitie alleen ernstige zaken. Volgens politiecijfers zijn tussen maart 2007 en april 2009 dertien gevallen onderzocht en is in één geval overgegaan tot vervolging.

Voorstanders van een ja wijzen erop dat de wet uit 2007 een belangrijke stap is in de strijd tegen het relatief grote aantal gevallen van kindermishandeling en -moord in Nieuw-Zeeland.

Dit is het eerste referendum dat op initiatief van burgers wordt georganiseerd. De uitslag is niet bindend voor de regering. (BBC)

Voor landen waar een klap geven verboden is, zie endcorporalpunishment.org