Rechter gelast Gitmo-vrijlating

Een rechter in de VS heeft gisteren de vrijlating gelast van één van de jongste gedetineerden in de terreurgevangenis op Guantánamo Bay. Mohammed Jawad was naar eigen zeggen twaalf toen hij werd opgepakt in Afghanistan, op beschuldiging van het gooien van een granaat naar twee Amerikaanse militairen en hun tolk. Ze raakten daarbij gewond. Volgens het Pentagon was hij toen zeventien jaar oud. „Deze jongeman heeft genoeg doorgemaakt”, zei rechter Ellen Huvelle gisteren. Ze merkte op dat hij 6,5 jaar heeft vastgezeten op Guantánamo Bay en dat het meeste bewijs tegen hem is verworpen omdat het verkregen is door middel van marteling. Huvelle bepaalde dat hij uiterlijk eind augustus moet worden vrijgelaten. Als dat gebeurt, gaat hij waarschijnlijk naar huis. Maar de advocaten van de regering overwegen nog een strafzaak tegen Jawad te openen. (AP, Reuters)