Paspoortcontrole op Schiphol in toekomst mogelijk vanuit huis

SCHIPHOL. Passagiers van internationale vluchten moeten mogelijk in de toekomst hun paspoortgegevens al vanuit huis doorsturen aan de Koninklijke Marechaussee op de luchthaven Schiphol. De marechaussee op Schiphol onderzoekt of ze op deze manier de paspoortcontrole op de luchthaven sneller kan laten verlopen. Dat heeft een woordvoerder gisteren bevestigd. Hoe de paspoortcontrole vooraf technisch vorm gaat krijgen, is nog niet duidelijk”, aldus de woordvoerder. De paspoortgegevens zijn gekoppeld aan de gemeentelijke basisadministratie. Maar ook kan de marechaussee zien of iemand bijvoorbeeld nog een boete heeft openstaan. ”Met de informatie kunnen we van tevoren vaststellen welke passagiers we eruit willen pikken”, aldus de woordvoerder. Op welke termijn de nieuwe controle kan worden ingevoerd, is nog onbekend.