Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Boeken

NRC BOEKEN.NL

Gustave Flaubert Foto Nadar
Gustave Flaubert Foto Nadar Nadar

Amazonbaas verontschuldigt zich voor ‘Kindlegate’

Amazonbaas Jeff Bezos heeft publiekelijk ‘diepe verontschuldigingen’ aangeboden aan de gebruikers van zijn Kindle e-readers, zo meldde deze week onder meer de Telegraph. Bezos deed dat op het Kindleforum van Amazon, nadat de internetboekhandel vorige week elektronische edities van 1984 en Animal Farm van George Orwell uit de Kindles had gewist. ‘Onze oplossing voor het probleem was dom, ondoordacht en pijnlijk in strijd met onze eigen principes’, schreef Bezos op het Kindleforum van Amazon. De zaak met de Kindle heeft wereldwijd bezorgdheid uitgelokt over de greep van Amazon op het elektronische boek en de eigendomsrechten. (DL)

Duitse Amazon zou aanzetten tot rassenhaat

Na Kindlegate heeft Amazon intussen met een nieuwe netelige kwestie te maken gekregen. Het American Jewish Committee (AJC) heeft een klacht ingediend tegen het Duitse filiaal van Amazon, omdat het zou aanzetten tot rassenhaat. Volgens persbureau AFP worden er boeken verkocht van Wilhelm Stäglicht over de ‘Auschwitz-mythe’ en van negationisten als Erich Glagau en Germar Rudolf, die beweren dat de Holocaust ‘een verzinsel’ is. Ook boeken die worden uitgegeven door Deutsche Stimme, het uitgevershuis van de Duitse neonazipartij NPD, zijn er vrij te koop. Een Duitse woordvoerder van Amazon verklaarde dat Amazon zich houdt aan het principe van de vrije meningsuiting en niet van plan is bepaalde boeken van de site terug te halen. (DL)

Licht amoureuze brieven van Flaubert ontdekt

In een zolderkamer van een Brits landhuis is een bundel onbekende brieven ontdekt van de Franse schrijver Gustave Flaubert (1821-1880). De brieven waren gericht aan de Britse society-dame Gertrude Tennant en zijn ontdekt door haar biograaf David Waller. De brieven bevatten correspondentie afkomstig van Oscar Wilde, Henry James, William Gladstone en Victor Hugo, én een bundel met 24 brieven van de auteur van Madame Bovary, die Tennant voorzichtig het hof maakt. (DL)

TIJDSCHRIFT

De Gids juni-juli

De Gids nodigde schrijvers, dichters en denkers uit om, met dank aan het thema van het Holland Festival van dit jaar, Serenity & Anxiety, perspectief te geven aan ‘twee begrippen die zowel gezamenlijk als ieder apart zo langzamerhand een huiveringwekkend holle echo hebben gekregen’. Het nummer helt over naar de filosofie, met auteurs als Roel Bentz van den Berg, René Boomkens en Gerard Visser die, in academische of literair-essayistische stijl over secularisme en gemoedstoestanden als gelatenheid en sereniteit schrijven. De Gids weigert opzichtig mee te wandelen in de mediatendens om in de zomermaanden een lichte maaltijd te serveren. (SK)

OP DE SITE

Michaël Zeeman en Daniël Kehlman

Bas Heijne gedenkt Michaël Zeeman, de Duitse succesauteur Daniël Kehlman valt regisseurstoneel aan.

M.m.v. Dirk Leyman en Sebastiaan Kort

Deze rubriek werkt samen met Dirk Leymans website papierenman.blogspot.com. Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl