Nigeriaanse politie doodt moslimleider

De Nigeriaanse politie heeft gisteravond de leider van een strengislamitische beweging gedood, na vijf dagen van hevige strijd waarin honderden moslimmilitanten zijn omgebracht. De dood van militieleider Mohammed Yusuf is veroordeeld door mensenrechtenactivisten, die spreken van een executie.

Yusuf, aanvoerder van de fundamentalistische beweging Boko Haram, werd doodgeschoten toen hij probeerde te ontsnappen uit het politiebureau in de noordelijke stad Maiduguri, zo verklaarde een hooggeplaatste politiefunctionaris. Yusuf was enkele uren eerder opgepakt tijdens huiszoekingsacties door soldaten en agenten. Naar verluidt had de moslimprediker zich verscholen in een geitenstal bij het huis van zijn schoonouders.

Journalisten ter plaatse, onder andere van de BBC, kregen van de politie twee video-opnames te zien, één waarop Yusuf een bekentenis lijkt af te leggen en één waarop zijn levenloze lichaam te zien zou zijn. Tevens werd een zwart-witfoto uitgedeeld die Yusuf zou tonen, een naar verluidt in 1970 geboren, hoogopgeleide moslimfundamentalist met vier vrouwen en twaalf kinderen.

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft scherp gereageerd op wat zij bestempelt als het wederrechtelijk doden van een gedetineerde. Yusufs dood „is een schokkend voorbeeld van schaamteloze minachting van de wet door de Nigeriaanse politie”, zo heeft een medewerker van HRW verklaard.

Het leger en de politie in Nigeria hebben in het verleden vaker keihard opgetreden om opstanden en onlusten de kop in te drukken. Daarbij vielen soms honderden doden. De Nigeriaanse president Umaru Yar’Adua had het veiligheidsapparaat toestemming gegeven om „alle noodzakelijke middelen” te gebruiken om Boko Haram uit te schakelen. Yar’Adua is zelf, ondanks de geweldseruptie de afgelopen dagen, naar Brazilië gevlogen voor een officieel bezoek, wat hem in Nigeria op kritiek is komen te staan.

Naar schatting drie- tot zeshonderd mensen, onder wie veel moslimmilitanten, zijn omgekomen bij het geweld dat zondag uitbrak in het islamitische noorden van Nigeria. Aanhangers van Boko Haram vielen een politiebureau in de stad Maiduguri aan. Boko Haram, ook wel bekend als de ‘Nigeriaanse Talibaan’, streeft naar een islamitisch bewind in Nigeria. (Reuters, AP, BBC)