Nederpop in de herkansing

Nederpop in de herkansing cd pop Richard Neal:Song On The Shelf Bij de samenstelling van een tv-programma over 50 jaar Nederpop stuitten de makers op een oud filmpje van een zekere Richard Neal die zijn prachtige lied Take me to the water vertolkte. Neal bleek in werkelijkheid Frans Bronzwaer, een Limburgse singer/songwriter die begin jaren 70 drie bijzonder fraaie singles maakte in een Amerikaans georiënteerde folkrockstijl. De plaatjes flopten, maar Neal bleef muziek maken.

cd pop

Richard Neal:Song On The Shelf

Bij de samenstelling van een tv-programma over 50 jaar Nederpop stuitten de makers op een oud filmpje van een zekere Richard Neal die zijn prachtige lied Take me to the water vertolkte. Neal bleek in werkelijkheid Frans Bronzwaer, een Limburgse singer/songwriter die begin jaren 70 drie bijzonder fraaie singles maakte in een Amerikaans georiënteerde folkrockstijl. De plaatjes flopten, maar Neal bleef muziek maken.

Uit zijn imposante liedjesarchief stelde Neal een cd samen met nummers uit de jaren 1971-1981. Ze herinneren aan de zachtmoedige pop van The Eagles, Bread en Dan Fogelberg, met ijle zang en een lyrische, vloeiende gitaarstijl. Niet alle 22 zijn even memorabel, maar sterke songs als ‘Special kind of man’, de Elton John-achtige pianoballade ‘Eleanor’ en Take me to the water behoren tot de verloren schatten van de Nederlandse popmuziek. In een rechtvaardige wereld had Neal toen al de erkenning gekregen die hij nu een klein beetje kan inhalen.

JAN VOLLAARD

    • Jan Vollaard