Nederlanders in bus Spanje verongelukt

Bij een busongeluk in Spanje zijn gisteravond zes Nederlandse toeristen om het leven gekomen. De bus is door onbekende oorzaak ter hoogte van San Pol de Mar van de weg geraakt en gekanteld.

Ongeveer veertig mensen raakten licht- tot zwaargewond. Zij zijn overgebracht naar acht ziekenhuizen in de omgeving van San Pol de Mar.

De bus met 65 Nederlandse passagiers was op de terugweg van een dagexcursie naar Barcelona en op weg naar verschillende hotels in Blanes en Lloret de Mar. De bocht waarin het ongeluk plaatshad, geldt als de scherpste bocht in de regio. De afslag is een scherpe lus waar een adviessnelheid van 40 kilometer per uur geldt.

Volgens de Spaanse media zouden ook een vrachtwagen en twee personenauto’s betrokken zijn bij het ongeval. Dit wordt weersproken door Joost Romeijn, directeur van de Rotterdamse reisorganisatie Sundio Group. De meeste passagiers hadden hun vakantie geboekt bij een van de merken van Sundio Group: Sunweb, Jiba en Evenements Reizen. Romeijn: „Medewerkers van ons in de regio waren binnen een uur op de plaats van het ongeval en hebben daar geen andere voertuigen gezien.”

De Spaanse chauffeur heeft het ongeluk overleefd. Hij is met botbreuken in een ziekenhuis opgenomen. Uit een alcoholtest bleek dat hij niet gedronken had. Een woordvoerder van de Spaanse busonderneming Plenacosta, waarvan de bus was gehuurd, liet weten dat de chauffeur zestien jaar ervaring had en al jaren dezelfde route reed. De bus is twee jaar oud en zou voldoen aan alle veiligheidseisen.

Het casco van de bus wordt nu onderzocht door de politie en de brandweer. Dat geldt ook voor het registratiesysteem dat in de bus zit en informatie over gereden snelheden bevat.

Volgens de woordvoerder van busonderneming Plenacosta hadden vooral veel jongeren in de bus geen gordel om. De mensen die wel een gordel om hadden, zouden vrijwel geen verwondingen hebben opgelopen. Romeijn van Sundio Group: „Sinds mei 2006 zijn mensen verplicht een gordel te dragen in bussen in Spanje.”

„Of iedereen die om had, kan ik nog niet zeggen.” De hulpverlening door de Catalaanse autoriteiten kwam volgens Romeijn snel op gang. Gewonden werden afgevoerd naar ziekenhuizen in ondermeer Calella, Mataró, Badalona en Girona.

Alarmdienst SOS International kreeg vrijdagmorgen ongeveer tweehonderd telefoontjes van verontruste familieleden en kennissen op een speciaal geopend informatienummer (0800 0990099). SOS International stuurde vrijdagochtend drie teams van artsen, verpleegkundigen en hulpverleners naar Spanje om de slachtoffers bij te staan. Ook Sundio Group heeft speciale teams naar Spanje gestuurd.

Het kabinet en koningin Beatrix hebben hun medeleven betuigd met de slachtoffers en hun nabestaanden.