M&M-blauwe kleurstof helpt bij rugschade

Een blauwe kleurstof die lijkt op die in M&M’s zorgt bij ratten met acute schade aan het ruggenmerg voor een sterke verbetering van het herstel. Amerikaanse wetenschappers zien in deze stof, Brilliant Blue G (BBG), een veelbelovend medicijn voor mensen die net een dwarslaesie of andere rugschade hebben opgelopen, schrijven ze in PNAS.

BBG is een afgeleide van de meest gebruikte kunstmatige blauwe voedselkleurstof, FD&C Blue No. 1 (E133), die ook in het sportdrankje Gatorade zit. In de VS is de gemiddelde consumptie van BBG 16 mg per persoon per dag. De door rugschade verlamde ratten in het onderzoek kregen via een katheter 10 of 50 mg BBG of placebo per kilo lichaamsgewicht – een kwartier, een dag en twee dagen na hun ‘ongeval’. Na tien dagen waren alle ratjes weer enigszins op de been, maar de ratjes die BBG kregen bewogen met een betere coördinatie en soepeler. De enige bijwerking was dat de ratjes tijdelijk blauw kleurden.

BBG vangt op de beschadigde plek in het ruggenmerg adenosinetrifosfaat weg (ATP, het molecuul dat energie levert in het lichaam), dat vrijkomt uit beschadigd weefsel. Hierdoor kan de ontsteking al binnen seconden geremd worden. Bovendien kan BBG de bloedhersenbarrière passeren, waardoor injectie in het ruggenmerg niet nodig is.

M&M’s eten tegen rugklachten heeft weinig zin: BBG werkt alleen bij acute ontstekingen, en bij M&M-consumptie is de dosis te laag.

Bovendien berichtten Britse onderzoekers eind 2005 in het tijdschrift Toxicological Sciences dat Brilliant Blue in combinatie met smaakversterker L-glutaminezuur de groei van zenuwuitlopers remt. Naar aanleiding hiervan verwijderde fabrikant Nestlé in 2006 FD&C Blue No. 1 uit hun chocoladesnoepjes, de Smarties. Twee jaar later maakte de blauwe Smartie zijn rentree, gekleurd met Lina Blue, afkomstig uit zeewier.