Meloen-wodka-soep

Deze soep van watermeloen met wodka en munt is een ideaal voorgerecht voor een zomerfeestje. Serveer hem in kleine glaasjes, met een ijsblokje en de stemming zit er meteen in.

Voor 1 liter soep:

500 gram watermeloen

500 gram mooie, rijpe trostomaten

4 blaadjes verse munt

1 teen knoflook

½ theelepel grof zeezout

2 eetlepels wodka

ongeveer 2 eetlepels sherryazijn

ongeveer 4 eetlepels extra vergine olijfolie

Snijd de meloen en de tomaten in grove stukken. Verwijder zo nodig de pitjes uit de meloen. Doe beide in de kom van een keukenmachine of blender en pureer. Pel de knoflookteen en doe hem in een vijzel. Snijd de muntblaadjes fijn en doe ze eveneens in de vijzel. Voeg het grove zout toe en stamp en wrijf tot een fijne pasta. Voeg de knoflookpasta toe aan het meloen-tomatenmengsel en laat de machine nog even draaien. Maak de soep op smaak met wodka, sherryazijn, olijfolie, zout en peper. Ga vooral met de azijn en het zout voorzichtig te werk; voeg steeds een klein beetje toe en proef tussendoor. Houd er rekening mee dat de soep als hij ijskoud wordt geserveerd vanzelf wat vlakker zal smaken. Zet de soep in de koelkast om door en door koud te worden. Serveer in glazen, besprenkeld met nog wat olijfolie.

Post jouw favoriete zomerrecept op www.nrcnext.nl/kokenOp nrc.tv maakt Janneke sardientjes op de barbecue.

    • Janneke Vreugdenhil