Lula tegen komst basis leger VS in Colombia

De Braziliaanse president Lula heeft gisteren gezegd dat hij tegen opening van een Amerikaanse militaire basis in Colombia is. „Het idee van een andere basis in Colombia staat me niet aan”, aldus de leider van de regionale grootmacht tijdens een persconferentie met zijn bezoekende Chileense collega Bachelet. Zij zei het met Lula eens te zijn.

De VS zijn op zoek naar een nieuwe basis in de regio omdat ze hun legerbasis in de Ecuadoriaanse havenstad Manta eind dit jaar moeten sluiten. Dit op last van de linkse president Correa die hiermee een verkiezingsbelofte inlost. Volgens hem schond de basis de soevereiniteit van Ecuador.

De rechtse Colombiaanse president Uribe bood zijn land hierop aan als alternatief. Uribe werkt al nauw samen met de VS, waarvan hij jaarlijks honderden miljoenen dollars militaire steun krijgt in het kader van de ‘war on drugs’.

Lula benadrukte gisteren dat zijn afkeuring een „persoonlijke mening” betreft en dat de VS, Colombia en de buurlanden de zaak in goed overleg moeten oplossen. „We willen geen conflict scheppen met [de Colombiaanse president] Uribe, noch met de VS”, aldus Lula. Venezuela en Ecuador verzetten zich fel tegen de komst van de basis in hun buurland Colombia.

Volgens Lula en Bachelet moet de kwestie besproken worden tijdens een top van het regionale samenwerkingsverband Unasur, volgende maand in de Ecuadoriaanse hoofdstad Quito. (BBC, AP)