Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Lage olieprijs zorgt voor grote winstdaling Shell

De winst van energiebedrijf Shell is met 65 procent afgenomen, met name door de gehalveerde olieprijzen. De nieuwe bestuursvoorzitter van het concern, Peter Voser, voorziet geen snel herstel van de wereldeconomie.

Voser, die op 1 juli de positie van topman Jeroen van der Veer overnam, benadrukte de moeilijke omstandigheden voor de wereldwijde energiesector. „De vraag naar energie is zwak, er is overcapaciteit in de markt, en de kosten in de industrie blijven hoog”, zei hij. Voser zei te verwachten dat deze omstandigheden nog enige tijd zullen aanhouden.

Het bestuur van het bedrijf begon daarom eerder al een ingrijpende reorganisatie om kosten te besparen. Zo zijn onder het hoger management de afgelopen maanden 150 van de in totaal 750 banen geschrapt. Hoeveel banen er in zijn totaliteit bij Shell verdwijnen, wilde Voser niet zeggen. Er werken 102.000 mensen bij het bedrijf, van wie 9.000 in Nederland.

Shell heeft in de eerste helft van dit jaar 700 miljoen dollar aan kosten weten te besparen. De Britse concurrent BP maakte gisteren bekend in dezelfde periode 2 miljard dollar te hebben bespaard.

De val van de winst van Shell is vooral te wijten aan de gedaalde olieprijzen. Over het eerste half jaar van 2008 kreeg Shell nog gemiddeld 101,70 dollar voor elk geproduceerd vat olie. Over de eerste helft van 2009 was dat nog maar 47,43 dollar.

Daarbij komt dat de olie- en gasproductie van Shell is teruggelopen. Lag die in het tweede kwartaal van 2008 gemiddeld op 3,1 miljoen vaten olie-equivalent per dag (hierin is de gasproductie omgerekend tot vaten olie), in het tweede kwartaal van dit jaar daalde de productie tot 2,9 miljoen vaten olie-equivalent per dag.