KPN wil van Telfort-netwerk af

Ter voorkoming van een nieuwe miljoenenboete wil telecombedrijf KPN af van de mobiele Telfort-frequenties. KPN, dat Telfort in 2005 voor 1 miljard euro kocht van ondernemer Marcel Boekhoorn, kreeg al een dwangsom van 5 miljoen euro opgelegd omdat het bedrijf het Telfort-netwerk onvoldoende zou benutten.

Vandaag stuurde KPN een brief naar het ministerie van Economische Zaken met het verzoek de Telfort-frequenties in te nemen. KPN zegt in de brief dat het niet aan de zogeheten uitrolverplichting kan voldoen.

Telfort betaalde in 2000 431 miljoen euro voor een umts-licentie en verplichtte zich om binnen zeven jaar een landelijk dekkend netwerk voor mobiele breedbandverbindingen te bieden. Die regel veranderde niet toen KPN Telfort overnam.

Telfort-klanten blijken toch de frequenties van het KPN-netwerk te gebruiken, bleek uit onderzoeken van Agentschap Telecom. Dat is de dienst die de uitgifte van mobiele frequenties reguleert. Vorig jaar kreeg KPN al een waarschuwing. Het zou concurrentie van nieuwe mobiele aanbieders belemmeren, aldus het Agentschap. Nieuwe partijen zouden de „schaarse mobiele frequenties” graag gebruiken.

KPN beloofde het netwerk aanvankelijk aan te passen, maar een nieuwe steekproef heeft dat gelogenstraft. Daarop volgde in mei een dwangsom van 5 miljoen euro. KPN spande een bodemprocedure aan, maar wil voorkomen dat de straf nog hoger oploopt, tot maximaal 40 miljoen euro.

Als er geen vergunning meer is, is er ook geen grond meer voor een boete, laat het Agentschap Telecom in een eerste reactie weten.

Per september zou KPN de frequenties terug kunnen geven. De 10,2 miljoen mensen die via KPN-netwerken bellen, merken er niets van, aldus een woordvoerder. KPN maakt niet bekend hoeveel aparte Telfort-klanten het nu heeft. Het waren er in 2005 2,4 miljoen.

KPN wil ook van het gewone gsm-netwerk van Telfort af, dat destijds 248 miljoen euro kostte. KPN krijgt geen geld voor teruggave van deze frequenties.

Verantwoordelijk staatssecretaris Frank Heemskerk (PvdA) besluit in het najaar wat er met de vrijgekomen frequenties gaat gebeuren.

    • Marc Hijink