Klimaatscepsis

Het doet deugd te lezen dat de scepticus Bjørn Lomborg onderschrijft, dat de opwarming van de aarde reëel is én door de mensheid wordt veroorzaakt (nrc.next, 23 juli). Daarmee is hij verstandiger dan de door hem geciteerde meerderheid van de Britse en Amerikaanse bevolking. Ook moet ik het met hem eens zijn, dat de effecten van de klimaatverandering door sommigen overdreven lijken te worden.

Maar dat we daarmee vele kinderzieltjes vertrappen en `dus` moeten stoppen met angstaanjagende berichtgeving over de klimaatverandering is echter een brug te ver. Die kinderen krijgen wel meer angstaanjagende verhalen te horen: over boze wolven of over Zwarte Piet, om maar eens wat te noemen. Klimaatverandering mag best een belangrijk punt van discussie zijn tussen kinderen en hun ouders, zeker zolang de meerderheid van de ouders niet in de gaten heeft dat het een serieus probleem is.

Uiteindelijk zullen die kinderen worden opgescheept met de gevolgen van het uitblijven van actie. Anders dan de angstige kinderen van Lomborg denken zal het voortbestaan van de aarde daarbij geen enkel gevaar lopen. Hooguit het voortbestaan van vele soorten, zoals homo sapiens, de wijze mens. Dat lijkt me overigens angstaanjagend genoeg.

    • Meindert Beerlage Helmond